donderdag, 15. augustus 2019 - 19:34 Update: 15-08-2019 19:44

Vervalste Verklaringen Omtrent het Gedrag in omloop

vervalste verklaringen  omtrent gedrag, in omloop
Foto: fbf
Den Haag

Inspectie Gezonheidzorg en Jeugd (IGJ) waarschuwt instellingen in de jeugd- en gezondheidszorg dat er valse Verklaringen Omtrent het Gedrag (VOG’s) in omloop zijn.

Alle instellingen maar ook detacherings- en uitzendbureaus worden verzocht alleen originele VOG’s te accepteren en te controleren of er op dit moment mogelijk sprake is van vervalste verklaringen in de personeelsdossiers. Dit meldt het ministerie van VWS. 

De IGJ komt met deze waarschuwing op basis van signalen dat er valse VOG’s in omloop zijn in de (jeugd)zorg. Eerder deze week heeft een detacheringsbureau in de zorg contact opgenomen met de Justitiële Uitvoeringsdienst Toetsing , Integriteit en Screening (Justis). Justis screent personen die een VOG aanvragen en geeft de VOG's af.

Reden voor het contact was dat het bureau vervalste VOG’s in hun administratie heeft aangetroffen. De verklaringen zijn aangevraagd voor het werken in de (jeugd)zorg.Het detacheringsbureau doet aangifte bij de politie en zet de medewerkers op non-actief. Justis doet in het geval van een vervalste VOG-verklaring ook altijd zelf aangifte.

IGJ heeft de brancheorganisaties Jeugdzorg Nederland, Actiz, Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU), GGZ Nederland, Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland, Branchevereniging Kleinschalige Zorg en de Zelfstandige Klinieken Nederland gevraagd hun leden hierover te informeren. De belangrijkste boodschap:

'Jeugd)zorginstellingen en partijen die personeel leveren aan deze instellingen moeten altijd een originele VOG vragen.'

Kenmerken originele VOG

Een originele VOG heeft een aantal echtheidskenmerken:

Zo is het papier is voorzien van een raster en het blauwe Rijkslogo en bevat het papier  een karakteristiek golvend watermerk. Onder een UV-lamp blijft het papier donker en lichten kleine vezels in het papier en een beeldmerk rechtsonder op. En onder een UV-lamp verandert het blauwe nummer in de rechterbovenhoek van kleur. Verder is in het papier een hologram zichtbaar.

Het is de taak van de organisatie of werkgever om te controleren of iemand een echte VOG heeft en geen vervalsing. De IGJ adviseert (jeugd)zorginstellingen na te gaan of deze check op echtheid van aangeboden VOG’s binnen hun organisatie wel goed is gegaan.

Inspecteurs van IGJ controleren in hun toezicht steekproefsgewijs of instellingen originele VOG’s in de personeelsdossiers bewaren. De komende tijd zullen zij daar extra op toezien.