woensdag, 11. september 2019 - 11:12 Update: 12-09-2019 8:11

OM eist celstraf tegen voormalig directeur Slotervaartziekenhuis

officier, justitie,
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
Amsteram

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft woensdag een gevangenisstraf van twee jaar geëist tegen de voormalig directeur van het Slotervaartziekenhuis, Aysel Erbudak.

Ze zou volgens de officier van justitie een miljoen euro hebben weggesluisd. Volgens het OM liet ze via twee valse facturen één miljoen euro aan een handlanger betalen. Zo financierde ze zelf de aankoop van een zorginstelling in Turkije. Op de facturen stond dat er een voorschot betaald moest worden vanwege de aanschaf van apparatuur voor de afdeling Radiologie. De apparatuur is nooit geleverd. Dit meldt NH Nieuws woensdag. 

Erbudak wordt er ook van verdacht dat ze het ziekenhuis voor 200.000 euro aandelen heeft laten kopen. Ze verkocht de aandelen weer en zou het geld op eigen rekening en op rekening van haar zoon hebben gestort. Zo zou ze in totaal 1,2 miljoen euro aan ziekenhuisgeld hebben verduisterd.

Erbudak ontkent alle beschuldigingen. Haar advocaat laat weten dat Erbudak in Turkije optrad namens het Slotervaartziekenhuis. Het vastgoed zou op haar naam zijn gezet omdat de Turkse wetgeving dat vereist. De twee ton aan verkochte aandelen zou door een fout van het ziekenhuis in de administratie zijn terechtgekomen.