dinsdag, 24. september 2019 - 16:59

Eis in hoger beroep: 20 jaar cel in dodelijke roofoverval in Tilburg

advocaat
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Tilburg

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep gevangenisstraffen van twintig jaar en negen jaar plus TBS met dwangverpleging geëist tegen twee mannen van 23 respectievelijk 24 jaar. Zij worden verdacht van een overval in Tilburg, waarbij in september 2015 een 48-jarige man om het leven kwam.

De man werd in zijn huis doodgeschoten. De verdachten waren op zoek naar sieraden, juwelen en weed. Een derde verdachte tipte de mannen om het huis van zijn schoonvader te overvallen.

Het OM ging in beide zaken in hoger beroep; de 23-jarige verdachte deed dat ook. Hij kreeg van de rechtbank een gevangenisstraf van 15 jaar opgelegd. Bij een derde verdachte, die vanwege medeplichtigheid tot drie jaar gevangenisstraf werd veroordeeld, gingen zowel het OM als de verdachte niet in appèl.

Beide verdachten hebben een PIJ-verleden. Dat betekent dat zij als minderjarige een TBS-maatregel hebben ondergaan. Het OM had in eerste aanleg ook TBS geëist tegen de 23-jarige man. De officier van justitie in hoger beroep, de advocaat-generaal (AG), doet dat niet.

De reden is dat het deskundigenrapport daartoe geen aanleiding geeft. “Formeel gezien is er ruimte voor oplegging van TBS met dwangverpleging, maar gelet op het ondubbelzinnige advies van de deskundigen ontbreekt het mij aan argumenten om in deze zaak in afwijking van het advies de maatregel te vorderen”, aldus de AG ter zitting.

De AG ziet wel een reden om de maximale straf te eisen tegen hem. Dit voor het plegen van de gewelddadige diefstal met dodelijke afloop en een schietpartij waarbij verdachte ook betrokken was (poging doodslag). Die schietpartij vond plaats twee weken voor de dodelijke roofoverval. “Een zeer langdurige en onvoorwaardelijke gevangenisstraf is geboden. De maatschappij dient maximaal te worden beschermd.”

Categorie:
Provincie: