woensdag, 18. december 2019 - 16:32 Update: 18-12-2019 16:34

30 maanden cel geëist tegen van ontucht verdachte massagetherapeut

30 maanden cel geëist tegen van ontucht verdachte massagetherapeut
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Rotterdam

De officier van justitie heeft vandaag 30 maanden gevangenisstraf geëist waarvan 10 maanden voorwaardelijk tegen een 54-jarige man uit Rotterdam die verdacht wordt van het plegen van ontucht.

De officier acht bewezen dat hij in zijn rol als massagetherapeut vijf vrouwelijke patiënten in de periode tussen 2015 en 2017 heeft misbruikt.

Verdachte ontkent dat het misbruik heeft plaatsgevonden. Het Openbaar Ministerie verwijt de man echter ernstig misbruik te hebben gemaakt van zijn positie als behandelaar. De betreffende kwetsbare vrouwen hadden zich juist bij hem gemeld met een hulpvraag en verkeerden in een afhankelijke positie.

Afhankelijkheid

Na een intake met de betreffende patiënten stuurde de verdachte tijdens de behandelingen aan op ontuchtige handelingen. Zij hadden afgesproken dat er, ten behoeve van de behandeling, geslachtsdelen aangeraakt mochten worden. Hij heeft misbruik gemaakt van hun afhankelijkheid en kwetsbare positie door vervolgens ontuchtige handelingen met hen te plegen waaronder penetratie. Handelingen die niet meer ingegeven werden door een behandeling maar door het gerief van verdachte.

Strafbaar

Voor elke behandelaar en daarmee ook voor een massagetherapeut geldt in de visie van het Openbaar Ministerie dat deze geen enkele handeling mag verrichten die verder gaat dan wat de patiënt mag verwachten. Als die handelingen ook nog eens seksueel van aard zijn dan is dit strafbaar. “De vrouwen gingen naar een hulpverlener, een professional, een specialist, maar kwamen er nog meer getraumatiseerd vandaan.”

Manipuleren

De verdachte manipuleerde zijn kwetsbare slachtoffers door het misbruik te plaatsen in de context van een betaalde behandeling. Dat in sommige gevallen aangeefsters ‘het lieten gebeuren’, doet niets af aan de strafbaarheid van zijn handelingen. De ontuchtige handelingen zijn tot stand gekomen door de afhankelijkheid van de slachtoffers en de invloed die verdachte op hen had. Deze vrouwen hebben hier níet voor gekozen. Er was geen sprake van een gelijkwaardige relatie.

Eigen gerief

De officier van justitie schetste in haar requisitoir de gevoelens van de aangeefsters: “Hij heeft tegen me gezegd dat ik dit nodig had, maar ik had dit niet nodig en ben er zelfs op achteruit gegaan.” Verdachte heeft hun vertrouwen beschaamd door ver over de grenzen van het toelaatbare heen te gaan. Het eigen gerief stond voorop bij verdachte ”, aldus de officier van justitie.

Beroepsverbod

Behalve de gevangenisstraf heeft de officier van justitie een contactverbod met alle slachtoffers en een maximaal beroepsverbod voor de duur van 5 jaar geëist. De vijf slachtoffers hebben bovendien immateriële schadevergoedingen gevraagd variërend van vijf- tot eenenzestigduizend euro. 

Categorie:
Provincie: