donderdag, 2. januari 2020 - 9:18 Update: 02-01-2020 9:23

Freedivers houden adem in voor het klimaat

Vinkeveen

Op de eerste dag van het jaar hebben freedivers in Vinkeveen op één ademteug naar 'De Stadsbus' onder water gedoken, om aandacht te vragen voor klimaatverandering en de gevolgen daarvan op onder meer het onderwaterleven.

Donker door de mist

Met deze duik sloten ze aan bij de oproep van Milieudefensie om op 1 januari een Nieuwjaarsduik te maken voor het klimaat. 'De omstandig vielen erg tegen mede vanwege de mist die uiteindelijk toch bleef hangen waardoor het erg donker onder water was', zo meldt de fotograaf die meedook naar een diepte van ongeveer tussen de 9 en 10 meter. De temperatuur van het water werkte ook niet echt mee met maar 4,2 graden maar uiteindelijk is het toch gelukt.

Freediven

Freedivers duiken op één ademteug, zonder gebruik te maken van persluchtflessen. Ze zweven door het water, zonder het lawaai van luchtbubbels om zich heen. Dit geeft ze veel bewegingsvrijheid en rust, waardoor ze sterker zijn verbonden met het leven onderwater. En ook dat leven staat ernstig onder druk met de huidige veranderingen in het klimaat.

Klimaatafspraken

'Door menselijk handelen zijn veel broeikasgassen in de atmosfeer geraakt, waardoor de aarde bijzonder snel opwarmt. En dus kan de mens ook iets doen om deze broeikasgassen terug te dringen', aldus Yvonne Timmermans, één van de freedivers. 'Het is nu aan onze regering om snel concrete stappen te zetten om de CO2 fors te reduceren en zich te houden aan de klimaatafspraken die internationaal zijn gemaakt!'

Categorie:
Provincie: