maandag, 17. februari 2020 - 15:23 Update: 17-02-2020 15:32

Eerste trajectcontrole op N-weg gaat op 24 februari in werking

camera-traject-snelheid
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Bunschoten/Eembrugge

Vanaf 24 februari gaat de trajectcontrole op de N414 bij Bunschoten handhaven. 'Het is het eerste trajectcontrolesysteem op een N-weg in Nederland dat actief wordt', zo meldt het Openbaar Ministerie (OM) maandag.

Automatische boete

'Vanaf die datum worden overtredingen van de maximum snelheid automatisch doorgezet naar het Centraal Justitieel Incassobureau en volgt een boete', aldus het OM. Na de N414 gaan komend jaar nog 19 trajectcontrolesystemen op Nederlandse N-wegen handhaven.

Te hard gereden en veel ongevallen

Op de N414 tussen Eembrugge en Bunschoten geldt een maximum snelheid van 80 km/uur. Deze wordt nu vaak overschreden en er gebeuren regelmatig ongevallen op dit traject. De trajectcontrole moet de N414 veiliger maken. Een trajectcontrole handhaaft de snelheid over een langere afstand. De snelheid wordt niet op één punt gemeten; het gaat om de gemiddelde snelheid tussen twee meetpunten. Het systeem controleert dag en nacht op het overtreden van de maximum snelheid.

Twintig N-wegen krijgen trajectcontrole

Het handhaven met trajectcontrolesystemen op het onderliggend wegennet is nieuw. Tot nu toe zijn er alleen trajectcontrolesystemen langs rijkswegen. Het afgelopen jaar zijn op een aantal N-wegen de systemen al aangelegd. Deze bevinden zich nog in testfase. Het systeem op de N414 is het eerste dat aangaat en daadwerkelijk gaat handhaven. Na de N414 worden komend jaar de andere trajectcontrolesystemen op provinciale wegen aangezet. Het gaat om N-wegen in het hele land, waar relatief veel ongevallen gebeuren of vaak te hard wordt gereden.

Categorie:
Provincie: