woensdag, 4. maart 2020 - 18:00 Update: 05-03-2020 9:27

TGO onderzoekt hoe uit TBS ontsnapte mannen aan wapens kwamen

detentie-camera-hek
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Poortugaal

Een Team Grootschalige Opsporing (TGO) van de politie gaat onderzoeken hoe de twee TBS-patiënten, die afgelopen zondag wisten te ontsnappen uit de TBS-kliniek De Kijvelanden in Poortugaal, aan wapens zijn gekomen. Ook onderzoeken zij de precieze toedracht van de gijzeling. Dit meldt het Openbaar Ministerie (OM) woensdag.

Strafbare feiten

'Het onderzoek van dit team, dat afgelopen maandag op de zaak is gezet,  richt zich uitsluitend op de strafbare feiten gepleegd in de kliniek en de onttrekking', aldus het OM. 

Rijksrecherche

Parallel aan het onderzoek van de politie loopt ook een onderzoek van de Rijksrecherche. Dat concentreert zich op de aanhouding waarbij de 37-jarige man uit Delfzijl overleed. Dit onderzoek is nog niet afgerond.

Hechtenis

De 52-jarige man die afgelopen zondag samen met een andere man uit de TBS-kliniek ontsnapte blijft twee weken langer vastzitten. Dat heeft de rechter-commissaris van de Rotterdamse rechtbank woensdagmiddag besloten. Hij wordt verdacht van gijzeling en de bijbehorende geweldshandelingen. Bij de aanhouding ontstond een vuurgevecht waarbij een 37-jarige man uit Delfzijl om het leven kwam. 

Voorlopige hechtenis

De officier van justitie heeft besloten de man voor te geleiden, omdat het onderzoek alsmede de ernst van de feiten waarvan hij nu verdacht wordt prevaleren boven hetgeen waarvoor de man in de kliniek zat. De man zal niet terug worden geplaatst, maar gaat naar een huis van bewaring. Binnen 14 dagen beslist de raadkamer van de rechtbank Rotterdam of de man nog langer vastgehouden moet worden. Dit heet gevangenhouding en kan maximaal 90 dagen duren.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: