dinsdag, 31. maart 2020 - 19:08 Update: 01-04-2020 11:16

Kabinet verlengt coronamaatregelen met 4 weken

maatregelen-verlengd
Foto: Screenshot NOS
Den Haag

Het kabinet heeft de noodmaatregelen vanwege de uitbraak van het coronavirus met 4 weken verlengd. Dit hebben premier Rutte en minister de Jonge dinsdagavond om 19.00 uur in een speciale persconferentie bekendgemaakt.

Waarschijnlijk ook verlenging na 28 april

Premier Rutte zei dat de maatregelen zijn verlengd tot 28 april dus met 4 weken. In de week voor 28 april zal het kabinet een nieuwe beslissing nemen over een eventuele verlenging na 28 april 2020. Het ziet er nu al naar uit dat dat het geval zal zijn. Voor het aanstaande Paasweekeinde is het dringende advies om ook dan thuis te blijven.

Sportaccomodaties, horeca en kinderopvang blijft dicht

Onder andere sportaccommodaties, horeca en kinderopvang blijven dus dicht tot en met 28 april. Scholen blijven in ieder geval dicht tot na de meivakantie. Het verbod op evenementen blijft tot 1 juni van kracht.

Verspreiding onder controle houden

De verlenging is noodzakelijk om de verspreiding van het coronavirus te kunnen controleren, kwetsbare groepen te beschermen en ervoor te zorgen dat zorgverleners en ziekenhuizen de grote druk aankunnen. Er moet voldoende bewijs zijn in vermindering van het aantal ziekenhuisopnames en de capaciteit op de intensive care afdelingen alvorens met zekerheid te kunnen zeggen dat de epidemie onder controle is en dus de maatregelen heroverwogen kunnen worden.

'Nederland is er nog lang niet'

Nederland is er nog lang niet. Wel is de goede weg ingeslagen. Het aantal zieken neemt nog steeds toe, maar dit gaat niet meer zo snel als enkele weken geleden, voordat er maatregelen werden afgekondigd. Wie op dit moment besmet is met het virus, geeft dat gemiddeld gezien aan minder mensen door dan zonder maatregelen het geval zou zijn. Dit betekent dat de maatregelen werken. Het duurt enkele weken voordat deze afname zichtbaar is in een daling van het aantal patiënten in ziekenhuizen. Er zit nu eenmaal tijd tussen het moment dat mensen besmet raken, ziek worden en een mogelijke ziekenhuisopname.

Maatregelen volhouden, stop zo de verspreiding van het coronavirus

Het komt er dus op aan dat alle Nederlanders samen de maatregelen volhouden, want het risico op besmetting is nog groot. Het blijven naleven van de maatregelen is daarom cruciaal. Alleen samen krijgen we corona onder controle. Dus de maatregelen nogmaals op een rijtje:

Blijf zoveel mogelijk thuis, ga alleen naar buiten als dat nodig is. Bijvoorbeeld om boodschappen te doen, of voor een frisse neus. Doe dat niet met meer dan 3 personen. Werk thuis als het kan. Houd overal 1,5 METER AFSTAND van anderen. Buiten op straat, in de winkels en in het park. Wees RESPECTVOL naar elkaar. Was uw handen meerdere keren per dag met water en zeep.

Lees hier nog eens alle maatregelen van de overheid rustig door.

Lees alles over:
Categorie:
Provincie: