donderdag, 9. april 2020 - 15:47

Verdachten van oplichting met mondkapjes langer vast

mondkapje-virus
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
Zwolle

De twee mannen (51 en 61 jaar) die maandag 6 april werden aangehouden voor oplichting bij de verkoop van mondkapjes blijven langer vast zitten. Dat heeft de rechter-commissaris van de rechtbank Zwolle vandaag bepaald.

De mannen hebben vermoedelijk een belangrijke rol gehad bij het oplichten van de twee kopers die voor een buitenlandse overheidsinstelling mondkapjes moesten kopen. De kopers hadden voor een bestelling van 11 miljoen mondkapjes een aanbetaling gedaan van bijna 900.000 euro. Het geld werd overgemaakt op een rekeningnummer van een bedrijf van een van de verdachten. Daarna werd een deel contant opgenomen en werd geld weggesluisd naar bankrekeningen in binnen- en buitenland.

Aanleiding voor het onderzoek

Het strafrechtelijk onderzoek door de FIOD, onder leiding van het Functioneel Parket, is gestart nadat beide buitenlandse kopers aangifte van oplichting hadden gedaan. Ook had een bank het vermoeden van coronafraude gemeld bij de FIOD. 

Geld grotendeels terecht

De aanbetaling van bijna 900.000 euro is voor een groot gedeelte veilig gesteld voor het slachtoffer.

Optreden tegen misbruik coronacrisis

De coronacrisis haalt bij heel veel mensen het beste naar boven. Helaas zien sommigen kansen voor fraude. Misbruik maken van de coronacrisis is maatschappelijk onacceptabel. 
De opsporingsdiensten en het OM geven prioriteit aan de bestrijding van misbruik van deze situatie en treden hier tegen op. Indien mogelijk met een snelle interventie gericht op het stoppen hiervan.

Categorie:
Provincie: