maandag, 8. juni 2020 - 14:28

Rechtbank veroordeeld duo tot gevangenisstraffen

Foto van Hamer rechtbank
Foto: SXC
Dinxperlo

De rechtbank veroordeelt een 32-jarige man uit Dinxperlo voor vernieling, omdat hij met bakstenen de ramen van een woning in Gendringen heeft ingegooid. Voor dit misdrijf krijgt de man 1 maand gevangenisstraf. Daarnaast veroordeelt de rechtbank een 30-jarige man uit Arnhem voor het bedreigen van de bewoner van die woning, omdat hij midden in de nacht met een alarmpistool in de nabijheid van die woning in de lucht heeft geschoten. Verder heeft hij zich schuldig gemaakt aan brandstichting en wapen- en drugsbezit. De man krijgt een gevangenisstraf van 15 maanden, waarvan 3 voorwaardelijk.

De 2 mannen reden in de nacht van 2 op 3 november 2019 samen naar Gendringen, omdat de oudste van de 2 ruzie had met de bewoner. Toen deze niet thuis bleek te zijn gooide de 32-jarige man de ramen in. Daarna schoot de 30-jarige man 2 keer in de lucht met een alarmpistool. Vervolgens renden de mannen weg. Buurtbewoners hoorden het glasgerinkel en de schoten en 1 getuige zag zelfs dat de 30-jarige man schoot.

Zwaardere straffen

Het was op dat moment midden in de nacht en het kan niet anders dan dat buurtbewoners zich kapot zijn geschrokken. Daarom vallen de straffen zwaarder uit dan normaal gesproken voor het vernielen van ruiten en schieten met een alarmpistool wordt opgelegd.

Bijzondere voorwaarden

Naast het schieten maakte de 30-jarige man zich ook schuldig aan opzettelijke brandstichting en het bezitten van 1718,23 gram (natte) amfetamine en een alarmpistool. Voor het voorwaardelijke strafdeel geldt een proeftijd van 3 jaar. Hieraan zijn bijzondere voorwaarden verbonden. Zo heeft de man een meldplicht bij de reclassering. Verder moet de Arnhemmer zich laten behandelen en begeleiden door Zorgplus. Ook moet de man meewerken aan middelencontrole van het gebruik van alcohol of drugs door middel van urine- en ademonderzoek. Tot slot moet de man de schade aan de in brand gestoken scooter vergoeden.

Categorie:
Provincie: