zaterdag, 20. juni 2020 - 17:09 Update: 20-06-2020 17:22

Amsterdam verbiedt manifestatie op Museumplein tegen de 1,5 meter ook

demo-museumplein
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
Amsterdam

Ook Amsterdam heeft, in navolging van de steden Den Haag, Utrecht en Maastricht, de manifestatie van de actiegroep ‘Nee tegen 1,5 meter/Viruswaanzin’ zie aanstaande zondag zou worden gehouden op het Museumplein, eveneens niet toegestaan. 'Dat heeft de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland zaterdag 20 juni besloten', zo laat de gemeente Amsterdam zaterdag weten.

Geen waarborg voor 1,5 meter afstand

'Met circa 5.000 aangekondigde aanwezigen en zeer reële spontane aanwas lijkt het niet mogelijk dat de organisatie de verplichte 1,5 meter afstand kan waarborgen', aldus de gemeente.

Onvoldoende vertrouwen

Demonstreren is een grondrecht en dit besluit is dan ook niet lichtzinnig genomen. De Veiligheidsregio heeft op basis van informatie van de politie onvoldoende vertrouwen dat de organisatie de 1,5 meter zal handhaven en aan de landelijke maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen zal voldoen.

Volksgezondheid

Het belang van de volksgezondheid, de mogelijke verspreiding van het coronavirus en de vrees voor wanordelijkheden zijn dan ook de redenen om de manifestatie niet door te laten gaan. Dit is per officiële brief gemeld aan de organisatie.

Optredens bekende artiesten

De manifestatie is gericht tegen de maatregelen die de Rijksoverheid oplegt in de strijd tegen het coronavirus. De manifestatie op het Museumplein zou duren van 12.00 tot 17.00 uur en er zouden diverse sprekers en optredens van bekende artiesten zijn, net zoals op de eerder verboden demonstratie in Den Haag. Het Museumplein is bovendien kleiner dan het Malieveld.

Lees alles over:
Categorie:
Provincie: