dinsdag, 7. juli 2020 - 17:54 Update: 07-07-2020 18:15

Politie gaat handhaven bij boerenprotesten op snelweg

Eindhoven

De politie Oost-Brabant gaat de komende tijd handhavend optreden tegen landbouwvoertuigen die zich op de snelweg begeven. Dit heeft de politie dinsdagmiddag bekendgemaakt.

Gevaarlijke situaties

'De afgelopen dagen werden wij in onze eenheid geconfronteerd met kleine en grotere groepen demonstrerende boeren. Daarbij was veelal sprake van kortdurende demonstraties bij bedrijven en instellingen. In een paar gevallen zorgden de demonstrerende boeren met hun landbouwvoertuigen voor grote overlast en een enkele keer zelfs voor een ronduit gevaarlijke situatie op onze snelwegen. Hoewel we als politie het recht om te demonstreren een groot goed vinden, kunnen we deze laatste gevallen niet tolereren', aldus de politie.

Handhavend Optreden

Wij zullen bij eventuele toekomstige demonstraties dan ook handhavend optreden op het moment dat de boeren besluiten met hun landbouwvoertuigen de snelweg op te gaan. Dat betekent dat, op het moment dat wij de overtreding constateren, er direct een proces-verbaal zal worden uitgeschreven. Op aanwijzing van onze collega’s dienen de landbouwvoertuigen ook onmiddellijk de snelweg te verlaten.

Gezond Verstand

Vooropgesteld hopen wij dat het zover niet zal komen en dat er geen landbouwvoertuigen onze snelwegen op gaan. We gaan er van uit dat iedereen zijn of haar gezond verstand gebruikt en we samen ernstige overlast en gevaarlijke situaties kunnen voorkomen. Daarover zijn we, voor zover mogelijk, ook met betrokken partijen in gesprek.

Opschaling indien nodig

De politie grijpt echter in waar nodig om de openbare orde en veiligheid te handhaven. De demonstraties mogen niet ten koste gaan van de veiligheid van anderen en van de actievoerders zelf. We bereiden ons voor op verschillende scenario’s en we schalen op, op basis van wat nodig is per situatie.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: