dinsdag, 14. juli 2020 - 14:33 Update: 14-07-2020 14:47

OM eist forse straffen voor witwassen 12,8 miljoen euro

cash-eurobiljetten-bundels
Foto: Politie Amsterdam-Amstelland
Amsterdam

Dinsdagochtend heeft de officier van justitie in Amsterdam tegen drie mannen en een vrouw straffen geëist tot zeven jaar cel wegens witwassen van het torenhoge bedrag van 12,8 miljoen euro. Dit meldt het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag.

Cash in koffers

Vier verdachten, allen zonder vaste woon- of verblijfplaats, werden in september 2019 in Amsterdam aangehouden en drie van hen zitten sindsdien vast. Het enorme bedrag werd tijdens doorzoekingen van twee woningen in het centrum en op IJburg in koffers aangetroffen.

‘Versluierd taalgebruik’

Het politieonderzoek startte in februari 2019 naar aanleiding van onder meer informatie uit eerdere onderzoeken. Een aantal personen uit Colombia zou zich volgens die informatie bezighouden met de invoer van drugs van Colombia naar Nederland en met de verhandeling ervan. In het onderzoek werden niet alleen telefoons getapt maar werd ook vertrouwelijke communicatie opgenomen. In de diverse afgeluisterde gesprekken viel het op dat er sprake was van ‘versluierd taalgebruik’.

Kasboeken

Volgens het OM biedt het onderzoek veel aanwijzingen dat het aangetroffen bedrag van 12,8 miljoen euro afkomstig is uit drugshandel. Zo zijn er in de doorzochte woningen kasboeken aangetroffen waarin melding wordt gemaakt van geldbedragen die overeenkomen met de prijs van een kilo cocaïne. Ook wijzen diverse afgeluisterde gesprekken op drugshandel. 

Drugshandel niet te bewijzen

Uiteindelijk heeft het OM echter besloten de verdenking van drugshandel te laten vallen omdat de verdachten ‘nooit daadwerkelijk zijn gezien met verdovende middelen’. De officier van justitie in haar requisitoir: 'Het heeft er alle schijn van dat het aangetroffen grote geldbedrag afkomstig is van drugshandel, maar in deze zaak is daar onvoldoende bewijs voor.'

Duizelingwekkend

Het OM heeft celstraffen tot zeven jaar geëist wegens het lidmaatschap van een criminele organisatie van februari tot medio september 2019. Dat de vier in georganiseerd verband intensief samenwerkten – met als doel het witwassen van grote sommen geld – blijkt uit de camerabeelden, opgenomen gesprekken en aangetroffen kasboeken. De verdachten betaalden vrijwel alles altijd contant, alsof zij geen sporen wilden achterlaten.

Integriteit aangetast 

'De schimmige en angstaanjagende wereld van veel geld verdienen met illegale zaken presenteert zich in dit dossier, waarin duizelingwekkende bedragen omgaan. (-) Het is onthutsend om te zien hoe een dergelijke criminele organisatie ondermijnend werkt. (-) Een dergelijk bedrag witwassen schaadt de legale economie en tast de integriteit aan van het economisch bestel, want dit geld wordt versluierd teruggebracht in de legale economie', aldus de officier van justitie.

Eisen

De officier heeft in haar eisen ‘het torenhoge bedrag’ dat de organisatie aan het zicht heeft onttrokken meegewogen in haar eisen. Tegen  de 53-jarige vrouw eiste de officier zeven jaar cel, tegen een 50-jarige man eiste ze zes-en-een-half jaar cel, tegen een 41-jarige man zes jaar cel en tegen man van 22 jaar vijfeneenhalf jaar cel.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):