woensdag, 5. augustus 2020 - 16:08 Update: 05-08-2020 16:15

RIVM: Nationaal Hitteplan donderdag actief en smogwaarschuwing

Foto van hitte op strand zomer zon | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Bilthoven

Het RIVM activeert voor donderdag 6 augustus het Nationaal Hitteplan. 'Ook geldt er een smogwaarschuwing. Extra opletten kan gezondheidsproblemen door het warme weer beperken', zo waarschuwt het RIVM woensdag.

Hittegolf

Voor veel mensen betekent het mooie weer genieten op het strand of in de tuin. Voor anderen is het niet zo fijn en voor groepen kwetsbare mensen brengt het hete weer zelfs risico’s met zich mee. Het Nationaal hitteplan en de smogwaarschuwing gelden voor heel het land. Volgens het KNMI Koninklijk Meteorologisch Instituut kan het warme weer nog tot na het weekend aanhouden.

Aanhoudende hitte

Het Nationaal Hitteplan is in feite een waarschuwing voor hitte en de risico’s die dit met zich mee kan brengen en een oproep om extra op elkaar te letten. Het hitteplan is vooral bedoeld voor mensen met een kwetsbare gezondheid, zoals ouderen, baby’s, chronisch zieken, mensen met overgewicht, mensen in verzorgingshuizen en mensen in een sociaal isolement. Deze mensen moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting. 

Smog door ozon

Smog door ozon ontstaat bij ophoping van luchtvervuiling op zonnige dagen. Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu adviseert mensen die gevoelig zijn voor smog om binnen te blijven en om zware lichamelijke inspanning te beperken. In Europa zijn voor ozon een informatie- en een alarmdrempel vastgesteld. De EU European Union   -informatiedrempel is 180 microgram ozon per kubieke meter lucht. Bij (dreigende) overschrijding van deze waarde kunnen mensen die gevoelig zijn voor smog, klachten krijgen. Het RIVM brengt dan een waarschuwing uit. 

Slechte luchtkwaliteit

De luchtkwaliteit is dan "slecht" volgens de Nederlandse Luchtkwaliteitsindex. De EU-alarmdrempel is 240 microgram ozon per kubieke meter lucht. De luchtkwaliteit is dan “zeer slecht" volgens de Nederlandse luchtkwaliteitsindex. Wanneer deze waarde overschreden wordt, kan iedereen klachten krijgen. Als dit dreigt te gebeuren, zet het RIVM de smogwaarschuwing om in een smogalarm.

Maatregelen tegen klachten door heet weer

- Drink voldoende
- Draag dunne kleding die bescherming biedt tegen verbranding door de zon
- Zoek de schaduw op
- Smeer de huid in met zonnebrandcrème
- Beperk lichamelijke inspanning in de middag en vroege avond
- Houd de woning koel door zonwering, ventilator of airconditioning
- Let extra op mensen in je omgeving die zorg nodig hebben

Categorie:
Provincie: