vrijdag, 25. september 2020 - 14:16 Update: 25-09-2020 14:20

Fransman krijgt 6 jaar cel voor verkrachten 98-jarige vrouw in Lelystad

straf-wet-vordering-rechtbank
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Lelystad

Vrijdag heeft de rechtbank Midden-Nederland een 35-jarige man uit Frankrijk veroordeeld tot 6 jaar gevangenisstraf. 'De verdachte verkrachtte in mei van dit jaar een 98-jarige vrouw in haar aanleunwoning in Lelystad. De rechtbank gaat niet mee in de verklaring van de verdachte dat de vrouw vrijwillig meewerkte aan zijn handelen', zo meldt de rechtbank vrijdag.

Aanleunwoning

In de nacht van 27 op 28 mei belt de destijds 34-jarige verdachte aan bij de aanleunwoning van het slachtoffer. Zij opent de deur op een kier, waarna de verdachte het slachtoffer aan de kant duwt en zegt dat hij ‘geld moet hebben’. Eenmaal binnen verkracht de verdachte het slachtoffer meerdere keren. 

Op pacemaker geslagen

Wegens haar leeftijd en fysieke beperkingen kan het slachtoffer zich niet verzetten. Ze verklaart dat de verdachte haar heeft mishandeld en onder andere op haar pacemaker heeft geslagen. De verdachte bekende dat hij die nacht seks had met het slachtoffer, maar dat zij daar vrijwillig aan meewerkte.

Dezelfde verklaring

De rechtbank gaat hier niet in mee. Uit het lichamelijk onderzoek bij het slachtoffer bleken diverse verwondingen, onder andere aan de plek waar haar pacemaker zit. Daarnaast heeft zij na de bewuste nacht een aantal keer dezelfde verklaring afgelegd, die wordt ondersteund door verklaringen van getuigen. 

Oude dag

De rechtbank neemt het de verdachte zeer kwalijk dat hij misbruik heeft gemaakt van een ouder en kwetsbaar slachtoffer en haar ernstig heeft aangetast in haar lichamelijke integriteit. Door zijn daden heeft de verdachte het slachtoffer een fijne oude dag ontnomen. De rechtbank veroordeelt de verdachte daarom tot 6 jaar gevangenisstraf. Dat is, gezien de ernst van deze gebeurtenissen, meer dan de 5 jaar die het Openbaar Ministerie had geëist. Daarnaast moet de verdachte een schadevergoeding betalen aan het slachtoffer.

Categorie:
Provincie: