woensdag, 30. september 2020 - 14:16 Update: 30-09-2020 14:23

Man (29) verdacht van installeren keyloggers

keylogger-computer
Foto: Politie
Groningen

Woensdagochtend heeft de politie een 29-jarige man uit Zuidhorn aangehouden op verdenking van cybercrime. 'Hij wordt er van verdacht dat hij keyloggers heeft geïnstalleerd op computers van mensen met wie hij samenwerkte', zo meldt de politie woensdag.

Ingelogd op privé accounts

'Vervolgens zou hij hebben ingelogd op een aantal van hun privé accounts. Meerdere mensen hebben aangifte gedaan', aldus de politie. De verdachte is meegenomen naar het politiebureau om hierover te worden verhoord.

Werking keylogger

Een keylogger is software die toetsaanslagen opslaat. Soms gaat dat via een apparaatje dat lijkt op een USB-stick, dat tussen het toetsenbord en de computer wordt geplaatst. Maar de software kan ook op een computer zijn geïnstalleerd. Een crimineel kan via de toetsaanslagen achter inloggegevens van computergebruikers komen.

Openbare computer

Als u een openbare computer gebruikt, bijvoorbeeld op een hogeschool, check dan of er een keylogger aanwezig is. Als dat zo is, verwijder hem dan niet, maar waarschuw de systeembeheerder. Deze zal dan de politie waarschuwen. Als de keylogsoftware op de computer is geïnstalleerd, kunt u dat niet zien. Wees bij het gebruik van openbare computers zo terughoudend mogelijk met het invoeren van gevoelige gegevens.

Forensische Opsporing

Politiemensen van de afdeling Forensische Opsporing kunnen de keylogger onderzoeken op dna-sporen en vingerdrukken. De politie kan ook maatregelen nemen om de dader op heterdaad te betrappen. Veel keyloggers moeten namelijk uit de pc worden gehaald om ze uit te lezen.

Categorie:
Provincie: