vrijdag, 30. oktober 2020 - 18:21 Update: 30-10-2020 18:24

Jongemannen aangehouden voor rechts-extremistische misdrijven

cel-gevangenis-slot-deur
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Amsterdam/Zwijndrecht

De politie heeft dinsdag in Amsterdam en Zwijndrecht twee jongemannen van 19 jaar aangehouden die worden verdacht van rechts-extremistische opruiing en misdrijven met een terroristisch oogmerk. Dit meldt het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag.

Hakenkruisvlag en uniformen

Bij de doorzoeking van het ouderlijk huis van de verdachten is beslag gelegd op grote hoeveelheden nazi-materiaal, waaronder een hakenkruisvlag, uniformen, posters, digitale gegevensdragers en verboden messen.

AIVD

De onderzoeken door de landelijke recherche en regionale recherche Rotterdam zijn begin oktober begonnen met informatie van de AIVD. Het gaat om twee afzonderlijke, op zichzelf staande onderzoeken.

Netwerk

De verdachten zouden deel uitmaken van rechts-extremistische groepen, die online aanzetten tot rassenhaat en antisemitisme en geweldplegers verheerlijken. Een van de groeperingen is bekend als ‘The Base’, een internationaal netwerk van rechts-extremisten, dat het bezit van vuurwapens aanprijst en dreigt met geweld van vuurwapens.

Voorgeleiding

Beide verdachten zijn vrijdag door de officier van justitie voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam, die hen voor twee weken in bewaring heeft gesteld.