woensdag, 18. november 2020 - 16:15 Update: 18-11-2020 16:29

OM gaat Baudet niet vervolgen voor ‘treintweet’ over Marokkanen

Thierry Baudet
Amsterdam

Thierry Baudet wordt niet vervolgd vanwege zijn ‘treintweet’. Dit heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam besloten.

Lastig gevallen

Op 31 januari van dit jaar twitterde Baudet dat vriendinnen van hem waren lastig gevallen door vier Marokkanen in een trein. Vervolgens riep hij in de tweet ook op om het land te redden en op Forum voor Democratie te stemmen. Er werd vier keer aangifte tegen hem gedaan wegens discriminatie. 

Zorgvuldige criteria

Het OM heeft zorgvuldig de criteria van de Hoge Raad ten aanzien van groepsbelediging nagelopen en is van mening dat de tweet inhoudelijk onvoldoende concreet is om te kunnen oordelen dat er een negatieve conclusie over Marokkanen als groep wegens hun ras wordt getrokken. 

Niet strafbaar

Daarnaast meent het OM dat de tweet niet in strafrechtelijke zin de grenzen van hetgeen je als politicus in het kader van een maatschappelijk of politiek debat moet kunnen zeggen, overschrijdt. Het OM is daarom van oordeel dat de tweet niet strafbaar is. De aangevers en Baudet zelf zijn geïnformeerd over de beslissing van het OM.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):