vrijdag, 20. november 2020 - 21:28 Update: 26-01-2021 17:39

Politie onderzoekt 10 incidenten door mogelijke ‘pedojagers’

agent-donker-zwaailicht
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Assen/Emmen

De politie Zuidoost-Drenthe onderzoekt verschillende incidenten van bedreiging, vernieling en mishandeling waarbij mogelijk ‘pedojagers’ betrokken zijn. Dit meldt de politie vrijdag.

10 incidenten

'De afgelopen maanden vonden negen incidenten plaats in de gemeente Emmen en één in de gemeente Assen. De politie vermoedt dat het hier om ‘pedojagers’ gaat en roept het op deze manier voor eigen rechter spelen een halt toe', aldus de politie.

Bedreiging, vernieling en mishandeling

Bij de incidenten die sinds augustus in de gemeenten Emmen en Assen plaatsvonden en waar mogelijke ‘pedojagers’ bij betrokken waren is sprake geweest van bedreiging, vernieling en mishandeling. In veel gevallen vond voorafgaand aan een dergelijk incident online contact plaats tussen een volwassen man en een (minderjarig) persoon waarmee een ontmoeting werd afgesproken. 

Opgewacht en belaagd

Op de afgesproken locatie troffen de mannen echter niet de persoon met wie ze afgesproken hadden, maar een of meerdere personen met heel andere bedoelingen. De mannen werden opgewacht en belaagd. Een van de incidenten in de gemeente Emmen betrof een mishandeling waarbij een man door meerdere personen belaagd werd. Daarbij werd ook een autoruit vernield. De man gaf aan dat hij online met een vrouw had afgesproken.

Speel niet voor eigen rechter

De politie raadt het burgers sterk af om zich online voor te doen als minderjarige met als doel potentiële groomers op te sporen. In de praktijk blijkt dit vaak tot eigenrichting te leiden, een situatie waarin personen voor eigen rechter spelen. Zodra mensen het heft in eigen hand nemen, op ‘pedojacht’ gaan en daarbij strafbare feiten zoals mishandelingen of vernielingen plegen, wordt een grens overschreden en zal de politie daar onderzoek naar doen.

'Kostbare tijd'

De voorbeelden van ‘pedojagen’ in de gemeenten Emmen en Assen zijn kenmerkend voor de incidenten die de politie in Drenthe in onderzoek heeft. Jurgen Veninga, teamchef politie Zuid-Oost Drenthe: 'Het is een zorgelijk fenomeen dat de politie kostbare tijd kost. We willen die tijd en energie natuurlijk liever volledig gebruiken voor de opsporing en de aanpak van kindermisbruik of andere ernstige feiten.'

Categorie:
Provincie: