dinsdag, 15. december 2020 - 15:13 Update: 15-12-2020 15:20

Kiezer krijgt meer invloed met Burgerforum Kiesstelsel

stemmen-uitleg
Foto: Ministerie van BZK
Den Haag

Het wetsvoorstel Burgerforum Kiesstelsel van minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties dat het kiesstelsel wijzigt is dinsdag in consultatie gegaan. 'Door de wijziging van het kiesstelsel krijgt de kiezer straks de mogelijkheid om een stem uit te brengen op de gehele lijst van de partij, of op één enkele kandidaat van die partij', zo meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties dinsdag.

Sneller gekozen

'Kandidaten die individueel stemmen verwerven van de kiezers worden sneller gekozen dan dat nu het geval zou zijn met voorkeurstemmen', aldus het ministerie. De Staatscommissie parlementair stelsel, de commissie-Remkes, adviseerde deze wijziging, het kabinet heeft dit advies overgenomen. 

'Flinke stap'

Minister Ollongren: 'Met dit wetsvoorstel zetten we een flinke stap door de kiezer meer invloed te geven. Wanneer de kiezer niet alleen een voorkeur heeft voor een partij, maar bovendien van die partij graag iemand uit bijvoorbeeld een specifieke regio of met een bepaald persoonlijk profiel steunt, dan wordt de kans straks groter dat deze kandidaat daadwerkelijk gekozen wordt.'

Verkiezingen

Het wetsvoorstel wijzigt het kiesstelsel voor alle directe verkiezingen, dus bijvoorbeeld ook voor provinciale staten of de gemeenteraden. Omdat het wetsvoorstel nog door de Tweede en Eerste Kamer behandeld moet worden, zal de wijziging nog niet gelden voor aanstaande verkiezing van de Tweede Kamer op 17 maart 2021.

Hoe het werkt

Een voorbeeld van hoe het nieuwe kiesstelsel werkt; Een partij krijgt bijvoorbeeld in totaal 600.000 stemmen die goed zijn voor 6 zetels in de Tweede Kamer. Hiervan brengen 400.000 kiezers (4 zetels) hun stem uit op de gehele lijst en 200.000 (2 zetels) op een persoon op de lijst. Vier zetels zijn voor de eerste vier kandidaten op de kieslijst en twee zetels gaan naar de personen op de lijst die de meeste persoonsstemmen hebben gekregen.

Categorie:
Provincie: