dinsdag, 2. februari 2021 - 15:22 Update: 02-02-2021 15:47

Utrecht sluit eeuwenoude grachten voor vrachtwagens

Foto van vrachtwagen ter illustratie| Archief EHF
Foto: Archief FBF.nl
Utrecht

De gemeente Utrecht gaat vrachtverkeer op een aantal eeuwenoude grachten in de binnenstad weren. Dit heeft de gemeente Utrecht bekendgemaakt.

Werven

De werven in de Utrechtse binnenstad zijn een rijksmonument en belangrijk erfgoed. 'Om dit erfgoed te behouden en beschermen werkt de gemeente aan een nieuw plan van aanpak, het Programma Wervengebied. In het kader van dit programma neemt de gemeente extra maatregelen om zwaar verkeer op de grachten te weren', aldus de gemeente.

Huidige maatregelen niet afdoende

De huidige aslastbeperking van maximaal twee ton blijkt niet voldoende om te voorkomen dat er zwaar verkeer over de grachten met werfkelders rijdt. Om beter te kunnen handhaven, stelt de gemeente daarom vanaf 2 maart een vrachtwagenverbod in. Dit verbod wordt kenbaar gemaakt door borden aan het begin van grachten. Het gaat om de volgende locaties: Oudegracht, Nieuwegracht, Plompetorengracht, Drift en de Kromme Nieuwegracht waar al een vrachtwagenverbod geldt sinds december 2019.

Breedtebeperkingen

Aanvullend hierop komen er vanaf maart breedtebeperkingen op een aantal locaties, zodat vrachtwagens niet meer over de betreffende grachten kunnen rijden. De locaties van de breedtebeperkingen kunnen nog veranderen, omdat de gemeente samen met de omwonenden hierin een definitieve keuze gaat maken.

Toezicht en handhaving

De afdeling toezicht en handhaving is verantwoordelijk voor het naleven van het vrachtwagenverbod. Het overtreden van het verbod kost de chauffeur 95 euro.

Categorie:
Provincie: