maandag, 15. februari 2021 - 17:46 Update: 16-02-2021 8:52

Corona-uitbraak op verpleegafdeling UMCG

verpleegkundige-ziekenhuis
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Groningen

Afgelopen weekend en maandag is gebleken dat in totaal 9 UMCG-medewerkers en 11 (voormalig) patiënten van verpleegafdeling C2 besmet zijn met het coronavirus. 'De bron van de besmetting is nog onduidelijk', zo meldt het UMCG maandagmiddag.

Groot bron- en contactonderzoek

'Er is een groot bron- en contactonderzoek gaande. Inmiddels is duidelijk dat de eerste besmettingen rond 8/9 februari plaats moeten hebben gevonden', aldus het UMCG.

Genetische analyse

Uit genetische analyse, het zogenaamde sequencen, moet blijken of alle besmettingen inderdaad aan elkaar verwant zijn en of het gaat om één van de mutaties, zoals de Britse. Deze sequencing zal naar verwachting woensdag uitsluitsel geven, aldus het UMCG.

Patiënten

De besmette patiënten op C2 worden in ‘strikte isolatie-plus’ verpleegd. Voordat de besmetting werd vastgesteld, waren er al patiënten overgeplaatst naar andere afdelingen (waaronder de Intensive Care) en andere ziekenhuizen. Zij worden, net als de besmette patiënten op C2, in ‘strikte isolatie-plus’ verpleegd. De overige patiënten van C2 worden in contactdruppelisolatie verpleegd en regelmatig getest. Datzelfde geldt voor patiënten op andere afdelingen die met een positief persoon in contact zijn geweest. 

Medewerkers

Alle medewerkers van verpleegafdeling C2 worden dagelijks voorafgaand aan hun dienst preventief getest op de corona-poli. Voor de medewerkers van de andere betrokken afdelingen waar besmette patiënten liggen of patiënten die onbeschermd contact hebben gehad met besmette patiënten, wordt een testprogramma op maat gemaakt.

Lees alles over:
Categorie:
Provincie: