vrijdag, 23. april 2021 - 10:22

Overheid houdt burger volledig tegen het licht bij aanvragen uitkering

Foto van dossier mappen   | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

Zonder dat men het merkt wordt bij een aanvraag van een uitkering het hele hebben en houden van de burger doorgelicht door het Inlichtingenbureau. Dit schrijft de Volkskrant vrijdag.

Het Inlichtingenbureau koppelt allerlei bestanden en data aan elkaar om zo de aanvrager door te lichten om fraude te voorkomen. Deskundigen zeggen tegenover de krant verbaasd te zijn. Ook vragen zij zich af of de overheid dit wel mag doen.

Rechtsgeleerde en voorzitter van het Platform Bescherming Burgerrechten Tijmen Wisman zegt dat bij het aanvragen van een uitkering men nauwelijks nog privacy heeft. Aadvocaat Stijn Engelen die veel mensen met een uitkering bijstaat zegt tegenover de krant: ‘Door steun te accepteren, lever je jezelf eigenlijk compleet over aan de overheid. Daardoor mag de overheid een bijstandsgerechtigde volledig binnenstebuiten keren. Ze weten echt alles van je.

Twintig jaar geleden werd het Inlichtingenbureau opgericht en voert onopgemerkt haar werk uit. Burgers die een bijstandsuitkering aanvragen worden gescreend met bestanden van de overheid, gemeente, nutsbedrijven en legt deze naast elkaar. Wanneer er onregelmatigheden zijn, wordt dit doorgegeven aan de gemeente.