zaterdag, 15. mei 2021 - 11:16

Nieuwe aanhoudingen bij aanpak mensenhandel

ter illustratie
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Utrecht

De politie hield dinsdag 11 mei in Amsterdam-West een 26-jarige Roemeen en een 55-jarige Roemeen aan. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij mensenhandel en seksuele uitbuiting.

Bij de aanhoudingen in verschillende woningen werden afgelopen dinsdag meerdere vrouwen uit Oost-Europa en Zuid-Amerika aangetroffen die mogelijk slachtoffer zijn van deze verdachten. De aanhoudingen komen voort uit een lopend onderzoek naar een Roemeense netwerk. Daarbij zijn in maart al meerdere aanhoudingen verricht. Bij het onderzoek zijn naast het OM en meerdere politie-eenheden ook gemeenten en de Belastingdienst betrokken.

Het onderzoek naar mensenhandel heeft de aandacht van alle betrokken partijen. Kwetsbare vrouwen, voornamelijk Roemeense en Zuid Amerikaanse vrouwen, belanden veelal in het illegale prostitutiecircuit omdat ze geen mogelijkheid hebben om legaal te werken. Dat maakt deze vrouwen een gemakkelijk slachtoffer van mensenhandel, waarbij ze een groot deel van hun inkomsten aan verdachten binnen het netwerk afdragen.

Internationaal

Ook de internationale samenwerking is in dit onderzoek  van belang. Op Nederlands verzoek hebben de Roemeense autoriteiten op 25 maart een 37-jarige Roemeense verdachte van mensenhandel aangehouden. Deze verdachte zit nog vast, zoals ook de twee verdachten die op dinsdag 2 maart al zijn aangehouden.

Opvolging

Dinsdag 11 mei zijn naast twee nieuwe verdachten ook verschillende goederen in beslaggenomen. Op deze goederen wordt verder onderzoek gedaan. De verdachten van 11 mei zijn heengezonden en in afwachting van een dagvaarding van de officier van justitie.

Categorie:
Provincie: