donderdag, 7. oktober 2021 - 10:50 Update: 07-10-2021 19:15

Aanbod koopwoningen in jaar tijd bijna gehalveerd, prijzen stijgen met 19%

woning-verkoop-verkocht-woningmarkt
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Nieuwegein

In het derde kwartaal van dit jaar is het woningaanbod en het aantal verkochte woningen in Nederland opnieuw afgenomen. Dit meldt de NVM donderdag op basis van de woningmarktcijfers van het derde kwartaal 2021.

Aanbod in jaar tijd bijna gehalveerd

Met ruim 32.000 verkochte woningen in het derde kwartaal is dat een daling van circa 29% ten opzichte van een jaar eerder. Dit is het laagste aantal verkochte woningen sinds 2015. 'Met een te koop staand aanbod van slechts 16.500 woningen, 44% minder dan een jaar geleden, loopt de ontevredenheid bij woningzoekenden verder op', aldus de NVM. De toegenomen schaarste leidt opnieuw tot forse prijsstijgingen en een verder oplopend percentage overbiedingen op de vraagprijs voor woningen.

Gemiddelde verkoopprijs naar 419.000 euro

De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning steeg in het derde kwartaal van 2021 naar 419.000 euro en van een nieuwbouwwoning naar 455.000 euro. Dit is een stijging ten opzichte van het derde kwartaal 2020 van ruim 19% voor een bestaande woning en 14% voor een nieuwbouwwoning.

Minder huizen te koop

NVM-voorzitter Onno Hoes: 'De cijfers die we vandaag presenteren geven wederom geen fleurig beeld. Het is weliswaar fijn voor een verkoper die zijn overwaarde te gelde kan maken maar de verwachting dat geen nieuwe geschikte woning kan worden bemachtigd, weerhoudt veel mensen ervan hun huidige woning te koop te zetten.

Doorstroming stokt

Daarmee stokt de doorstroming niet alleen binnen de koopmarkt maar ook tussen huur en koop. De bereikbaarheid van de woningmarkt wordt zo voor grotere groepen steeds lastiger. Daarmee neemt de tweedeling in de samenleving tussen woningbezitters en woningzoekers toe. In de Miljoenennota werd de woningnood eindelijk erkend. De woorden zijn er, nu de daden.

Categorie:
Provincie: