zaterdag, 16. oktober 2021 - 10:09 Update: 16-10-2021 10:13

Man (38) vrijgesproken van voorbereiden aanslag coronavaccinatielocatie Den Helder

straf-wet-vordering-rechtbank
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Alkmaar/Den Helder

De rechtbank Noord-Holland heeft een 38-jarige man uit Den Helder vrijgesproken van het voorbereiden van een terroristisch misdrijf door het plannen van een ontploffing bij een coronavaccinatielocatie in maart 2021 in zijn woonplaats. 'De rechtbank vindt niet bewezen dat de man handelde met een terroristisch oogmerk', zo heeft de rechtbank laten weten.

Voorbereidingen

De man werd op 18 maart 2021 aangehouden nadat er bij de politie een melding was binnengekomen dat er iets stond te gebeuren bij het oude gemeentehuis in Den Helder. Dit gebouw was op dat moment in gebruik als test- en vaccinatielocatie van de GGD. Uit onderzoek bleek dat de man die dag met verschillende personen contact had opgenomen omdat hij op zoek was naar zwaar vuurwerk, portofoons en een lont. Ook zocht hij contact met een kennis die als beveiliger werkte bij de GGD.

Opname

De beveiliger, die zich zorgen maakte, heeft een opname van het gesprek gemaakt en aan de politie overgedragen. In dit gesprek stelde de man onder meer vragen over de beveiliging van de vaccinatielocatie en zei hij dat hij de vaccinatielocatie zou opblazen en dat deze dan een week uitgeschakeld zou zijn.

Oordeel rechtbank

Volgens de rechtbank zijn er sterke aanwijzingen dat de man concrete plannen had om ’s nachts een vuurwerkbom naar binnen te gooien bij de vaccinatielocatie. De rechtbank gaat niet mee in de verklaring van de man dat hij is uitgelokt om zijn uitspraken tegen de beveiliger te doen. Ook gelooft de rechtbank niet dat enkel sprake was van een grap of van stoerdoenerij, zoals de man heeft verklaard.

'Geen terroristisch oogmerk'

Dat de man toch wordt vrijgesproken, komt doordat onderdeel van de beschuldiging was dat hij een terroristisch oogmerk had met zijn plannen. Dat kan volgens de rechtbank niet worden vastgesteld. De wet stelt specifieke eisen aan het bewijs van zo’n terroristisch oogmerk. Een dader moet daarvoor de bedoeling hebben om de bevolking van een land ernstige vrees aan te jagen, of om de overheid ergens toe te dwingen. Ook het willen ontwrichten van belangrijke structuren in een land levert een terroristisch oogmerk op. In deze zaak is niet gebleken dat de man, met zijn voornemen om de vaccinatielocatie in Den Helder een week uit te schakelen, een dergelijke bedoeling had.