zaterdag, 4. december 2021 - 9:50 Update: 04-12-2021 17:27

VS: ''Mogelijk begin 2022 Russische invasie in Oekraïne''

VS: ''Mogelijk begin 2022 Russische invasie in Oekraïne''
Foto: Printscreen Youtube
Amsterdam

De Amerikaanse inlichtingendienst heeft ontdekt dat het Kremlin begin volgend jaar een offensief op meerdere fronten plant om de Oekraine binnen te vallen. Bij deze actie zouden meer dan 175.000 Rusische troepen betrokken zijn volgens Amerikaanse functionarissen en een inlichtingendocument verkregen door De Washington Post.

Al geruime tijd stuurt het Kremlin troepen naar de grens met Oekraïne. Ook komt er op transport steeds meer oorlogsmatriaal bij de grens aan. De crisis heeft geleid tot de vrees voor een hernieuwde oorlog op Europese bodem en loopt vooruit op een geplande virtuele ontmoeting volgende week tussen president Biden en de Russische president Vladimir Poetin.

"De Russische plannen roepen op tot een militair offensief tegen Oekraïne begin 2022 met een omvang van de troepenmacht die twee keer zo groot is als die van de afgelopen lente tijdens de snelle Russische oefening in de buurt van de Oekraïense grenzen", zei een regeringsfunctionaris, sprekend op voorwaarde van anonimiteit om te bespreken gevoelige informatie. "De plannen omvatten uitgebreide verplaatsingen van 100 tactische bataljonsgroepen met naar schatting 175.000 personeelsleden, samen met bepantsering, artillerie en uitrusting."

Poetin reageerde eerder deze week op het offensief. Hij bestempelde het als een grote oeffening. President Biden zegt met Europese bondgenoten samen te werken om een Russische aanval op Oekraïne te voorkomen. 

Categorie:
Provincie:
Tag(s):