zaterdag, 18. december 2021 - 21:22

Noodverordening en aanwijzing veiligheidsrisicogebied rond Cambuurstation

Veiligheidsrisicogebied
Leeuwarden

Burgemeester Buma heeft voor de periode van 19 december 5.00 uur tot en met 20 december 3.00 uur 2021 een noodverordening afgekondigd voor de Leeuwarder binnenstad en het gebied rondom het Cambuurstadion. Ook zijn beide gebieden aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Winkels aan het Cambuurplein gaan op zondag 19 december later open. Aanleiding voor deze maatregelen zijn signalen over mogelijke ongeregeldheden rond de voetbalwedstrijd SC Cambuur–sc Heerenveen.

De noodverordening en aanwijzing van het veiligheidsrisicogebied zijn uit voorzorg ingesteld en richten zich op mensen die de openbare orde willen verstoren. Met deze bestuurlijke maatregelen kan de politie wanneer nodig snel ingrijpen om ongeregeldheden te voorkomen. Zo kan de politie preventief fouilleren, mensen staande houden en uit het gebied sturen. Aanwezigen in de aangewezen gebieden dienen eventuele instructies van politie op te volgen.

Essentiële winkels Cambuurplein later open

Om de stromen van mogelijke relschoppers en winkelend publiek uit elkaar te houden, blijven op zondag de essentiële winkels direct grenzend aan het Cambuurstadion tot 14.30 uur dicht. Dat is na afloop van de wedstrijd. De andere essentiële winkels aan het Cambuurplein kunnen vanaf 13.00 uur open. Niet essentiële winkels zijn vanwege de landelijke lockdown gesloten.