maandag, 20. december 2021 - 15:07 Update: 20-12-2021 15:37

RIVM roept half Nederland op om geen hout te stoken vandaag

Verzekeraars: gebruik even geen open haard bij rieten dak
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
undefined

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) roept mensen om op maandag 20 december geen hout te stoken in de provincies Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland en Flevoland. 'Volgens de verwachtingen van het KNMI zijn de weersomstandigheden namelijk ongunstig waardoor de rook blijft hangen', zo meldt het RIVM maandag.

'Houd rekening met elkaar'

'Door niet te stoken, voorkom je gezondheidsklachten en (geur)hinder bij jezelf en in je omgeving. Mensen zijn nu meer thuis. Houd rekening met elkaar in deze tijd. Bij de verbranding van hout komen schadelijke stoffen vrij, zoals fijn stof, PAK’s, benzeen en koolmonoxide', aldus het RIVM. De rook is voor iedereen ongezond, maar vooral voor mensen met luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen. Zij krijgen meer en eerder klachten bij het inademen van rook.

Ongunstig weer

De ongunstige weersomstandigheden, zoals weinig wind en een dunne onderste luchtlaag, zorgen dat de rook blijft hangen. Naar verwachting blijven de weersomstandigheden tot en met dinsdag 21 december ongunstig voor de verspreiding van rook. Er is dan opnieuw kans op een stookalert voor een aantal provincies in Nederland. Mocht er morgen opnieuw een stookalert worden afgegeven, dan staat dat morgen vanaf 12 uur op RIVM.nl/stookalert.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):