zaterdag, 22. januari 2022 - 20:40 Update: 22-01-2022 20:43

Ongeveer 24.000 leghennen in Lelystad geruimd vanwege vogelgriep

vogelgriep-bord
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Lelystad

In Lelystad is bij kippen op een leghennenbedrijf vogelgriep (H5) vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant van de vogelgriep. 'Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 24.000 dieren op het betreffende bedrijf geruimd. De ruiming wordt uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)', zo meldt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zaterdagavond

Omliggende pluimveebedrijven gescreend

In het gebied van 1 kilometer rond het besmette bedrijf in Lelystad liggen geen andere pluimveebedrijven. In de 3 kilometer zone rondom het besmette bedrijf liggen 4 andere pluimveebedrijven, die de komende dagen door de NVWA worden gescreend. In de 10 kilometer zone rond dit bedrijf liggen nog eens 20 andere pluimveebedrijven. Voor deze zone geldt per direct een vervoersverbod.

Vervoersverbod

Een vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte. Daarnaast geldt ook een jachtverbod in dit gebied.

Landelijke maatregelen

Er gelden nog altijd landelijke maatregelen zoals een verbod op het bezoeken van vogelverblijfplaatsen van risicovogels, tenzij dit absoluut noodzakelijk is. Onder risicovogels vallen gehouden hoenderachtigen (zoals kippen), watervogels en loopvogels.  De landelijke ophok- en afschermplicht is nog onverminderd van kracht.

Lees alles over:
Categorie:
Provincie: