maandag, 31. januari 2022 - 11:30 Update: 31-01-2022 11:33

Aanhouding 23-jarige Amsterdammer voor phishing

Aanhouding 23-jarige Amsterdammer voor phishing
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Amsterdam

Vorige week maandag heeft de politie een 23-jarige man uit Amsterdam aangehouden op verdenking van phishing. De verdachte heeft vermoedelijk tientallen slachtoffers in heel Nederland opgelicht voor tot nu toe 25.000 euro.

Het cybercrimeteam van de politie Amsterdam kwam de man op het spoor dankzij een bank die verdachte transacties had tegengehouden en aan de bel trok. De man wordt ervan verdacht dat hij slachtoffers valse emails en sms’jes stuurde waarin stond dat hun inschrijving bij WoningNet verliep. Om die inschrijving te verlengen hoefde iemand alleen maar naar een betaalpagina te gaan om daar op een betaallink te klikken. Maar helaas: de mail/sms kwam niet echt van WoningNet en de betaallink bleek een phishinglink.

In totaal is er door de verdachte vermoedelijk zo’n 25.000 euro buitgemaakt in een jaar tijd.  Zo’n 80 mensen uit het hele land zijn slachtoffer geworden. Daarnaast is ongeveer 25.000 euro aan pogingen tijdig geblokkeerd door de bank. Het onderzoek van de politie gaat nog verder.

Aanhouding tijdens inval

De politie arresteerde de verdachte op maandag tijdens een inval in een woning in Amsterdam. Tijdens de inval gooide de verdachte zijn laptop uit het raam. Deze is in beslag genomen voor onderzoek. Ook zijn er meerdere telefoons en ongeveer 1.300 euro aan cash geld in beslag genomen. Op donderdag 27 januari is de verdachte voorgeleid. De rechter-commissaris heeft besloten hem voor een periode van 14 dagen in bewaring te stellen. De politie komt nu pas met dit bericht, omdat de verdachte in beperkingen zat. Deze zijn er nu af.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112:
Tag(s):