donderdag, 10. maart 2022 - 22:22 Update: 11-03-2022 15:17

NVWA ruimt totaal 100.000 kippen in Lunteren vanwege vogelgriep

kippen-schuur-vogelgriep
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
Lunteren

In het Gelderse Lunteren worden op een biologisch pluimveebedrijf ca. 40.000 legkippen geruimd door de NVWA nadat er vogelgriep is vastgesteld. 'Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant', zo meldt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit donderdagavond.

Geruimd

'Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 40.000 kippen op het besmette bedrijf geruimd. Binnen 1 kilometer liggen drie bedrijven waar pluimvee wordt gehouden. Om te voorkomen dat het virus zich in dit pluimveedichte gebied verder verspreidt,  worden deze drie pluimveebedrijven preventief geruimd', aldus het ministerie. De ruimingen worden uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geruimd.

Omliggende bedrijven uit voorzorg ook geruimd

In de 1 kilometerzone rondom het besmette bedrijf liggen nog zes andere pluimveebedrijven. Op drie van deze bedrijven is op dit moment geen pluimvee aanwezig. De andere drie bedrijven worden uit voorzorg geruimd om verspreiding naar de omliggende bedrijven te voorkomen. Het bedrijf ligt in pluimveedicht gebied. 

Nog eens 60.000 dieren geruimd in omliggende bedrijven

Wanneer er niet preventief geruimd wordt, kan de besmetting zich in dit gebied snel naar omliggende bedrijven verspreiden. De bedrijven in de 1 kilometerzone die preventief geruimd worden, hebben respectievelijk circa 2.800, 28.500 en 26.500 dieren die geruimd worden. Het gaat hier gezamenlijk om dus bijna 60.000 dieren en met het eerste bedrijf erbij om totaal 100.000 dieren.

Vervoersverbod

Binnen de 3 kilometerzone liggen 46 andere pluimveebedrijven die door de NVWA worden bemonsterd voor onderzoek op vogelgriep. In de 10 kilometerzone liggen nog 228 andere pluimveebedrijven, voor deze zone geldt per direct het vervoersverbod.

Categorie:
Provincie: