dinsdag, 15. maart 2022 - 16:40 Update: 15-03-2022 16:43

Aanhoudingen in onderzoek naar paardenmishandelingen

Aanhoudingen in onderzoek naar paardenmishandelingen
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Zaanstreek-Waterland

De politie heeft dinsdagochtend twee vrouwen aangehouden in de leeftijd van 36 en 25 jaar, op verdenking van het stelselmatig mishandelen van paarden. In de aanwezigheid van de rechter-commissaris werden twee woningen en een bedrijf doorzocht. De vrouwen zitten vast.

Mishandelingen tijdens ‘training’

De politie kreeg meerdere meldingen dat de twee verdachten paarden ernstig zouden mishandelen tijdens zogenaamde ‘trainingsmethoden van paarden’. Naar aanleiding van het onderzoek dat werd ingesteld, is besloten om beide verdachten aan te houden voor dierenmishandeling en om de betreffende paarden op een veilige plek onder te brengen.

Paarden veilig ondergebracht

Dinsdagochtend 15 maart werden beide verdachten, een 36-jarige vrouw en een 25-jarige vrouw uit gemeente Purmerend, aangehouden. Zij zijn overgebracht naar het politiebureau en ingesloten. Op dit moment zijn 7 paarden in beslag genomen voor nader onderzoek. Enkele andere dieren van deze verdachten zijn meegenomen voor nadere zorg. Al deze dieren worden ondergebracht op een locatie waar zij de zorg krijgen die ze nodig hebben. De dierenpolitie heeft tijdens het onderzoek de dierenarts en gedragsdeskundigen van paarden ingeschakeld. Tijdens de doorzoekingen werden meerdere goederen en digitale gegevensdragers in beslag genomen.

De politie zet het onderzoek voort en sluit meerdere aanhoudingen niet uit.

Gemeente en Omgevingsdienst

Gemeente Purmerend heeft aanvullend onderzoek gedaan op de locatie in gemeente Purmerend naar onrechtmatige bewoning op basis van de Basis Registratie Personen (BRP). Dit heeft aanleiding gegeven tot een nader onderzoek. De Omgevingsdienst IJmond gaat een voornemen last onder dwangsom opleggen vanwege een ondeugdelijke mestplaat. De eigenaar heeft acht weken om deze situatie op te lossen. Ook enkele brandveiligheidseisen waren niet op orde.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: