maandag, 28. maart 2022 - 17:47 Update: 28-03-2022 17:59

JIT gaat vermeende oorlogsmisdrijven Oekraïne onderzoeken

vlaggen-oekraine-eu
Foto: Pixabay/Dusan_Cvetanovic
Den Haag

Eurojust ondersteund de oprichting van een Joint Investigation Team (JIT) naar vermeende ernstige internationale misdrijven die in Oekraïne zijn gepleegd. 'De verantwoordelijke nationale autoriteiten van Litouwen, Polen en Oekraïne hebben op 25 maart een JIT-overeenkomst ondertekend om de uitwisseling van informatie mogelijk te maken en het onderzoek naar oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid en andere ernstige misdrijven te vergemakkelijken. Deelname aan het JIT kan te zijner tijd worden uitgebreid tot andere EU-lidstaten, derde landen of andere derde partijen', zo meldt Eurojust maandag.

Initiatief

Het JIT is het resultaat van een coördinatievergadering die op 2 maart werd gehouden op initiatief van de procureur-generaal van Litouwen, de Poolse minister van Justitie en de procureur-generaal en de procureur-generaal van Oekraïne. Oekraïne is een van de tien derde landen met een verbindingsofficier bij Eurojust. Het Agentschap leverde de juridische en technische ondersteuning bij het opzetten van het JIT.

Eurojust

Het belangrijkste doel van het JIT is het ondersteunen van het verzamelen van bewijs en de snelle en veilige uitwisseling tussen partners, evenals de overdracht van informatie en bewijsmateriaal. Eurojust zal in dit proces verder helpen door operationele, analytische, juridische en financiële bijstand te verlenen aan JIT-partijen, en door de coördinatie en samenwerking te ondersteunen tussen alle nationale onderzoeks- en vervolgingsautoriteiten die ook onderzoeken naar ernstige misdrijven zijn begonnen.

Gezamenlijke onderzoeksteams - gefinancierd door Eurojust

Het JIT zal ook de samenwerking van deze landen met het Internationaal Strafhof (ICC) faciliteren en ondersteunen. De eerste bijeenkomst op 2 maart werd bijgewoond door deelnemers uit 31 landen, waaronder vertegenwoordigers van de nationale desks bij Eurojust en verbindingsofficieren.

Eurojust en de JIT-partnerlanden werken samen met het Bureau van de Aanklager van het Internationaal Strafhof (OTP-ICC) in Den Haag om een continue informatie-uitwisseling te waarborgen. Het OTP-ICC wordt uitgenodigd om zich bij het JIT aan te sluiten en het te ondersteunen, in overeenstemming met de bepalingen van het Statuut van Rome.

Lees alles over:
Categorie:
Provincie: