maandag, 25. april 2022 - 16:07 Update: 25-04-2022 16:12

Man moet cel in voor verduistering 50-eurobiljetten bij Koninklijke Johan Enschedé

vijftig-eurobiljet-vel
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Haarlem

Maandag heeft de rechtbank Noord-Holland heeft een 32-jarige man veroordeeld voor het verduisteren van in totaal 425.000 euro bij zijn werkgever, gelddrukkerij Joh. Enschedé in Haarlem. Dit meldt de rechtbank maandag.

Werkstraf voor oom verdachte

Daarnaast heeft hij geprobeerd een bedrag van 1.575.000 euro te verduisteren. Dat gebeurde in 2017. Hij krijgt een gevangenisstraf van 36 maanden opgelegd, waarvan zes maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Een 41-jarige oom van de man, bij wie 30.000 euro van de buit werd aangetroffen, is veroordeeld tot een werkstraf van 240 uren.

Uitzendkracht

De man was via een uitzendbureau als plaatsvervangend teamleider werkzaam bij Joh. Enschedé. Hij had binnen een aantal maanden een belangrijke positie weten te krijgen binnen het bedrijf. 

Vijftigeurobiljetten apart gezet

Tijdens een van zijn diensten heeft de man dozen met vijftigeurobiljetten ter waarde van in totaal twee miljoen euro apart gezet in een opslagruimte en daar verborgen onder inpakfolie. Vanwege beveiligingsmaatregelen binnen Joh. Enschedé werd ieder personeelslid bij het in- en uitgaan van het pand gewogen. De man kon daardoor alleen beetje bij beetje het geld uit de dozen mee naar buiten nemen. Hij zei dat hij dit had gedaan door biljetten in zijn onderbroek te stoppen.

Camerabeelden

De opslagruimte was vrij toegankelijk voor personeel en na anderhalve week werden de verstopte dozen ontdekt. Op camerabeelden van het bedrijf was te zien dat de verdachte degene was die de dozen daar had verstopt. Hij had in de tussentijd 375.000 euro mee naar buiten weten te nemen. In de kleedkamer van het bedrijf werd een tas van de man gevonden waarin hij nog eens 50.000 euro had verstopt.

Plan om naar het buitenland te gaan

Een aantal bankbiljetten is terechtgekomen in het reguliere betalingsverkeer, maar het grootste gedeelte van het geld is niet boven water gekomen. Wel bleek dat in de auto van een oom van de man ruim 30.000 euro was verstopt en dit geld afkomstig was van de verduistering bij Joh. Enschedé. De man en zijn oom waren van plan enkele dagen later samen met deze auto naar het buitenland gaan.