woensdag, 27. april 2022 - 14:51 Update: 27-04-2022 14:58

'Sesamstraatkartel' veroordeeld tot jarenlange celstraffen

Foto van microfoon verdachte in rechtbank | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Zwolle

Dinsdag heeft de rechtbank Overijssel, in het strafproces tegen het zogenoemde 'Sesamstraatkartel', 17 verdachten veroordeeld tot straffen die oplopen tot jarenlange celstraffen. Drie mannen, die worden gezien als de leiders van de drugs- en witwasorganisatie, kregen gevangenisstraffen van 6, 7 en 9 jaar opgelegd', zo heeft de rechtbank laten weten.

Cel- en werkstraffen

'Elf andere verdachten in het megaproces zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen van 30 maanden tot 5 jaar. Drie andere verdachten kregen werkstraffen opgelegd', aldus de rechtbank.

Fictieve bedrijven opgericht

De rechtbank vindt dat sprake is van een groots opgezette organisatie, waarin een groot aantal fictieve bedrijven zijn opgericht om een schijnbaar legale vorm van import van onder andere fruit op te zetten. De verdachten hebben zich volgens de rechtbank niet bekommerd om de gevolgen van de handel in verdovende middelen en de schadelijke, verslavende uitwerking op de gebruikers. De verdachten hebben enkel gehandeld uit eigen winstbejag.

Drie hoofdverdachten

De deelnemers van de criminele organisatie hadden elk een eigen rol. De drie leidinggevenden coördineerden en faciliteerden de drugs- en witwasactiviteiten.  Zij waren actief betrokken bij de import van verdovende middelen.

'Ondermijnen rechtsorde'

De rechtbank benadrukte dat criminele organisaties de rechtsorde ondermijnen, maatschappelijke onrust veroorzaken en de maatschappij veel financieel nadeel berokkenen. Van dergelijke organisaties gaat een bijzondere dreiging richting de maatschappij uit.

'Bedreiging voor samenleving'

De rechtbank neemt het de verdachten ook kwalijk dat zij met het witwassen van de drugswinsten de integriteit van het financiële en economische verkeer aantasten. Ook de corrumperende invloed op het reguliere bankverkeer ziet de rechtbank als een bedreiging voor de samenleving.

Categorie:
Provincie: