donderdag, 28. april 2022 - 15:18

Politie onderzoekt internationale ivoorhandel

In beslag genomen ivoor
Foto: Politie
Rotterdam

In een internationaal onderzoek naar de handel in ivoor heeft de politie meerdere slagtanden van olifanten in beslag genomen. De ruim 85 kilo ivoor heeft een waarde van meer dan 50.000 euro.

Het onderzoek startte enkele maanden geleden, toen een postbedrijf in de omgeving van Rotterdam een pakket binnen kreeg dat er verdacht uit zag. Het was een grote houten kist, en toen deze werd open gemaakt troffen ze een grote slagtand van een olifant aan. De handel in ruw ivoor is verboden in Europa en daarom werd de vondst gemeld bij de douane.

Slagtand

De Douane liet de slagtand onderzoeken bij het douane lab. Hier werd onderzoek gedaan naar afkomst van het ivoor en de leeftijd bepaald. De douane heeft hierop Team Milieu Rotterdam ingeschakeld, waarna onder leiding van een officier van justitie van het functioneel parket een onderzoek werd gestart. Een nauwe samenwerking met de Douane en Team Milieu Indonesië is hierbij van grote meerwaarde voor het onderzoek.

Internationale handel 

Het team richt zich op de internationale handel in ivoor. Het vermoeden bestaat dat er sprake is van structurele handel in ivoor. Er zijn namelijk al meerdere zendingen onderschept. Het doel van het onderzoek is om in kaart te brengen welke weg het ivoor precies aflegt en welke personen en/of bedrijven bij deze handel betrokken zijn. Het onderzoeksteam heeft inmiddels meerdere zendingen met ivoor onderschept. De afgelopen tijd is het onderzoeksteam onder meer druk bezig geweest met het in kaart brengen van de handelsroute, het bestuderen van bedrijfsadministratie en het horen van getuigen.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: