woensdag, 1. juni 2022 - 17:00 Update: 01-06-2022 17:01

Musturberen niet altijd gezond!

Musturberen niet altijd gezond!
Foto: Bon
Brussel

Uit het Grote Musturbatie Onderzoek van Helan Ziekenfonds blijkt dat onze zuiderburen twee keer per week musturbeert.

Musturbeerders ervaren hun gedrag niet noodzakelijk als negatief. Sommigen associëren 'doen wat moet' met een gevoel van opluchting, trots en efficiëntie. Maar er is ook een keerzijde.

Mastruberen geeft negatieve gevoelens

4 op 5 geven aan dat ze negatieve emoties voelen als ze musturberen, zoals stress (50%), vermoeidheid (45%), onzekerheid (33%) en uitputting (24%). 2 op de 5 hebben ook vaak last van angst, schuldgevoelens en onrust als ze de dingen die 'moeten' niet zouden doen. Vooral wie vaak musturbeert, heeft last van die extremere negatieve gevoelens.

Musturberen kan daarom een voedingsbodem zijn voor burn-out. Julie Denis, psycholoog bij Helan Luisterlijn: "Veel mensen lopen zichzelf vandaag voorbij. Om dan compleet uitgeput niets meer te kunnen doen. En dat is jammer. Je mag niet vergeten af en toe adem te halen en te doen waar je zin in hebt."

Vrouwen musturberen meer dan mannen. 50 procent van de ondervraagde vrouwen geeft aan last te hebben van musturberen, tegenover 31 procent van de mannen. En hoe jonger, hoe gevoeliger voor musturberen. Bijna de helft van de ondervraagden onder de 34 jaar, geeft aan er last van te hebben als ze dingen die moeten niet doen, tegenover 41 procent van de 35- tot 54-jarigen, en 35 procent van de 55-plussers.

Categorie:
Provincie: