dinsdag, 5. juli 2022 - 15:02 Update: 05-07-2022 15:05

Hypotheekrente gestegen naar bijna 4 procent

Hypotheekmarkt terug op het niveau van voor de crisis
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Bosch

De huidige gemiddelde hypotheekrente van alle aangeboden hypotheken is 3,96 procent. Deze week hebben vrijwel alle geldverstrekkers grote verhogingen doorgevoerd.

De hypotheekrente is weer bijna evenveel gestegen als vorige week. Tien kredietverstrekkers verhoogden de rente twee of drie keer, waardoor consumenten die een huis kopen met aanzienlijk hogere maandlasten kwamen te zitten. De gemiddelde rente lag 0,3 procentpunt hoger dan aan het begin van de week.

Het laagste tarief was 1,42 procent in september, toen het op zijn laagste punt was. Inmiddels zijn veel hypotheekrentes drie keer zo hoog als toen. Dat scheelt minstens 15.000 euro op de leencapaciteit voor een koopwoning met een gemiddelde prijs van 400.000 euro. De bruto maandlasten kunnen, afhankelijk van de voorwaarden, wel enkele honderden euro's hoger liggen, maar de hypotheekrenteaftrek zorgt ervoor dat de kosten niet gigantisch uit de bocht vliegen.

Er zijn echter enkele aanwijzingen op de woningmarkt. Er zijn minder bezichtigingen en biedingen volgens de gepubliceerde statistieken. Het Centraal Planbureau houdt zelfs rekening met een mogelijke daling van de woningwaarde als gevolg van de hogere rente.

Onzekerheid maakt het voorspellen lastig

De veroorzaker van de stijgende hypotheekrente is de hogere rente op de kapitaalmarkt, waar banken en andere hypotheekverstrekkers hun geld vandaan halen voor de financiering van een huis. De kapitaalmarktrente stabiliseert, maar dat gebeurde een paar weken geleden ook. Zo is het op dit moment erg onzeker hoe de situatie tijdens de oorlog in Oekraïne zich zal ontwikkelen, de levering van brandstof uit Rusland en mogelijk ingrijpen van de centrale banken om de economie niet te laten overkoken.

Het aantal mensen dat hun rente voor tien jaar laat vastzetten, neemt toe. Zij zijn hiertoe in staat. Tot voor kort was een vaste rente van twintig jaar nog gangbaar. De grote banken zijn aantrekkelijker voor consumenten omdat zij meer aandacht hebben voor het aantrekken en sparen van geld met een kortere looptijd dan verzekeraars en pensioenfondsen. Deze laatste gaan meestal langlopende verplichtingen aan.

Hulp nodig bij mijn keuze

Met alle ontwikkeling op het gebied van hypotheekrente en dat maakt het lastig om te bepalen welke keuze er gemaakt moet worden voor een hypotheek. Het voordeel is, deze keuze hoef je niet alleen te maken, er zijn namelijk voldoende hypotheekadviseurs die je kunnen ondersteunen bij deze keuze, een voorbeeld daarvan is Van Lanschot

Door in gesprek te gaan met een adviseur krijg je een duidelijk beeld van de mogelijkheden in jouw persoonlijke situatie. Iedere situatie is uniek en daarom is het van groot belang dat het aansluit bij jouw persoonlijke wensen. Heb je bijvoorbeeld nog inkomsten naast je salaris, zoals bonussen of provisie.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):