dinsdag, 16. augustus 2022 - 15:27 Update: 16-08-2022 15:36

NVWA ruimt 76.000 kippen bij Zeeuws pluimveebedrijf vanwege vogelgriep

vogelgriep-bord
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Schore

In het Zeeuwse Schore is op een legpluimveedrijf vogelgriep vastgesteld. 'Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 76.000 kippen op de locatie geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)', zo meldt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit dinsdag.

Vervoersverbod voor omliggende bedrijven

In de 1 kilometer zone rondom het besmette bedrijf ligt 1 ander bedrijf dat leeg staat. In de 3 kilometer zone rondom het besmette bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven In de 10 kilometer zone liggen 5 andere pluimveebedrijven waarvoor het vervoersverbod per direct geldt.

Verboden op eenden te jagen

Een vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte. Daarnaast gelden regels voor de jacht, zo is het in dit gebied onder andere verboden te jagen op eenden of te jagen in gebieden waar dat watervogels kan verstoren In de regio waar dit besmette bedrijf ligt (regio 15) geldt sinds oktober vorig jaar een algehele ophok- en afschermplicht.

Landelijke maatregelen

Er gelden nog altijd landelijke maatregelen zoals een verbod op het bezoeken van vogelverblijfplaatsen van risicovogels, tenzij dit absoluut noodzakelijk is. Onder risicovogels vallen gehouden hoenderachtigen (zoals kippen), watervogels en loopvogels.

Lees alles over:
Categorie:
Provincie:
Tag(s):