donderdag, 25. augustus 2022 - 19:52 Update: 25-08-2022 20:01

Alle 150 vogels kinderboerderij Spijkenisse geruimd vanwege vogelgriep

pauw-eend-kinderboerderij
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
Spijkenisse

In Spijkenisse is op een kinderboerderij vogelgriep vastgesteld. 'Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 150 vogels op de locatie geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)', zo meldt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit donderdag.

Omliggende bedrijven

In de 1 kilometer en de 3 kilometer zone van het besmette bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. In de 10 kilometer zone liggen 3 pluimveebedrijven. Hiervan zijn 2 bedrijven niet meer actief. Het derde bedrijf is een eierhandelaar waar geen fysiek pluimvee aanwezig is. Hier wordt geen vervoersverbod voor ingesteld. 

Vervoersverbod

Een vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte. 

Jachtverbod

Daarnaast gelden regels voor de jacht, zo is het in dit gebied onder andere verboden te jagen op eenden of te jagen in gebieden waar dat watervogels kan verstoren. Bekijk de actuele besmettingen en maatregelen op de kaart in de Dierziekteviewer van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Categorie:
Provincie: