vrijdag, 16. september 2022 - 12:16 Update: 16-09-2022 12:23

NVWA ruimt 87.000 vleeskuikens in Friese Tjerkgaast vanwege vogelgriep

vogelgriep-bord
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Tjerkgaast

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ruimt 87.000 dieren bij een vleeskuikenbedrijf in het Friese Tjerkgaast nadat er op het bedrijf vogelgriep werd vastgesteld. 'Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant', zo meldt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vrijdag.

Vervoersverbod direct omliggende pluimveebedrijven

In de 1 en 3 kilometer zone rondom de besmette inrichting liggen geen andere pluimveebedrijven. In de 10 kilometer zone rondom het besmette bedrijf liggen 2 pluimveebedrijven. 'Voor deze bedrijven geldt per direct het vervoersverbod. Een ophok- en afschermplicht was al ingesteld en is nog steeds van kracht', aldus het ministerie.

Jachtverbod 

Een vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte. Daarnaast gelden regels voor de jacht, zo is het in dit gebied onder andere verboden te jagen op eenden of te jagen in gebieden waar dat watervogels kan verstoren.

Lees alles over:
Categorie:
Provincie:
Tag(s):