zondag, 18. september 2022 - 12:32 Update: 18-09-2022 12:37

NVWA ruimt 60.000 eenden bij bedrijf in Overijsselse Schuinesloot

Foto van controleurs | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Schuinesloot

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ruimt ongeveer 60.000 dieren bij een eendenbedrijf in het Overijsselse Schuinesloot nadat daar vogelgriep werd vastgesteld. 'Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant', zo meldt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zondag.

Controle omliggende pluimveebedrijven

'De eenden worden geruimd om verspreiding van het vogelgriepvirus te voorkomen', aldus het ministerie. In de 1 kilometer zone van het besmette bedrijf liggen 2 andere pluimveebedrijven. Deze worden bemonsterd op vogelgriep en komende 14 dagen intensief gemonitord op ziekteverschijnselen die op vogelgriep kunnen wijzen. In de 3 kilometer zone van het besmette bedrijf liggen 5 andere pluimveebedrijven die door de NVWA worden gescreend op vogelgriep. 

Vervoersverbod

In de 10 kilometer zone liggen 36 pluimveebedrijven. In de 10 kilometer zone geldt een vervoersverbod. Het bedrijf ligt in een regio waar geen regionale ophokplicht geldt. Wel geldt er een ophok- en afschermplicht in de 10 kilometer zone. Deze gold al eerder in verband met de besmetting in de Krim, waarmee de 10 kilometer zone grotendeels overlapt.

Lees alles over:
Categorie:
Provincie:
Tag(s):