donderdag, 13. oktober 2022 - 9:52 Update: 13-10-2022 10:03

Poolse verdachte (30) moordonderzoek Peter R. de Vries overgeleverd

KMar-Schiphol-aanhouding
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Rotterdam

De 30-jarige Poolse man, die verdacht wordt van betrokkenheid bij de aanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries, is overgeleverd aan Nederland. Dit meldt het Openbaar Ministerie (OM) donderdag.

Schiphol

'De man werd op 26 september aangehouden door de Poolse politie op verzoek van Nederland en is woensdagavond 12 oktober aangekomen op Schiphol', aldus het OM.

'Geholpen bij voorbereiding aanslag'

De 30-jarige Pool wordt ervan verdacht te hebben geholpen bij de voorbereiding van de aanslag. Hem wordt medeplichtigheid aan moord met terroristisch oogmerk ten laste gelegd. De verdachte zou destijds in Rotterdam woonachtig zijn geweest. Hij wordt vrijdag 14 oktober voorgeleid aan de rechter-commissaris in Amsterdam. De verdachte zit in beperkingen. Dat betekent dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat.

Pro forma zitting

Op donderdag 13 oktober 2022 is de eerste voorbereidende (pro forma) rechtszitting in het onderzoek naar de opdrachtgever(s) van en andere betrokkenen bij de aanslag op De Vries. De nu overgeleverde man verschijnt nog niet op deze zitting. Drie andere verdachten zijn donderdagmiddag wel gedaagd bij de rechtbank in Amsterdam. 

Drie verdachten

Het gaat om een 27-jarige Poolse man die vermoedelijk de schutter en de chauffeur bij de aanslag heeft aangestuurd. Op de pro forma zitting staan ook twee Nederlandse verdachten van 26 en 27 jaar terecht. Zij werden afgelopen zomer in Spanje en Curaçao opgepakt wegens betrokkenheid bij de aanslag. Zij worden onder andere verdacht van het medeplegen van moord met terroristisch oogmerk.

Aparte rechtszaak voor schutter en chauffeur

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries werd op 6 juli 2021 neergeschoten in Amsterdam. Negen dagen later overleed hij. Het onderzoek naar de opdrachtgever(s) van en andere betrokkenen bij de moord op De Vries wordt uitgevoerd door de Landelijke Recherche onder leiding van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie. De vermoedelijke uitvoerders van de moordaanslag, de schutter en chauffeur, staan in een aparte rechtszaak terecht.

Categorie:
Provincie: