maandag, 7. november 2022 - 11:25

14-jarige overvallers aangehouden

Agent met aangehouden verdachte
Foto: Politie
Zaandam

Twee 14-jarige overvallers hebben zondag rond 16.30 uur een gewapende overval gepleegd op een winkel aan de Gedempte Gracht in Zaandam. Het tweetal bedreigde het aanwezige personeel en ging er met een buit vandoor.

De tieners vluchten op een van diefstal afkomstige scooter. Bij het station van Zaandam zien agenten het tweetal rijden. Bij de achtervolging die volgt, komen de daders ten val, laten de gestolen buit vallen en gaan er te voet vandoor. Onderweg komen de verdachten een sloot tegen, waar ze zonder aarzelen doorheen gaan.

In de sloot

Om de overvallers te laten stoppen wordt een waarschuwingsschot gelost. Een agent gaat te water achter de verdachten aan. Andere agenten doorzoeken de wijk. Als agenten één van de verdachten zien, gaat die er opnieuw vandoor. Nog een schot wordt gelost om de verdachte te doen stoppen. De verdachte gaat opnieuw door een sloot om te ontkomen en een agent ziet zich genoodzaakt om nog een schot te lossen. Daarna besluit deze verdachte zich over te geven en kan, nadat hij uit de sloot is gehaald, worden aangehouden.

In een steeg bij de Dom Helder Camarastraat zien agenten de andere verdachte lopen en die gaat er als een speer vandoor. Opnieuw worden er waarschuwingsschoten gelost. Hierop staakt deze jongen zijn vluchtpoging en kan worden aangehouden. 

Geen enkel besef

Teamchef Sherwin Tjin-Asjoe: 'Jongens van deze leeftijd hebben werkelijk geen enkel besef wat dit voor de slachtoffers en de politie betekent. Ze plegen een overval met een (nep?)vuurwapen en brengen daarmee zichzelf ook in groot gevaar. Ze slaan op de vlucht en collega's moeten hun vuurwapen meermaals gebruiken om ze tot stoppen te dwingen. De impact voor de betrokken agenten is groot. Ik ben blij dat de agenten doortastend hebben gehandeld en deze twee tieners hebben aangehouden.'

De aangehouden verdachten zijn twee 14-jarige jongens uit Zaandam en Assendelft. Ze zijn voor verhoor en onderzoek ingesloten.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: