vrijdag, 2. december 2022 - 10:44 Update: 02-12-2022 10:45

Amerikaanse, Franse presidenten Staatssteun voor Oekraïne, wereldwijde veiligheid

Joe-Biden-president-VS
Foto: Screenshot YouTube/CNN
Wassingthon

Frankrijk, de Verenigde Staten, de NAVO en andere partnerlanden steunen de verdediging van Oekraïne tegen de meedogenloze invasie van Rusland, zei president Joe Biden gisteren tijdens de topontmoeting.

Biden en de Franse president Emmanuel Macron hielden vandaag een persconferentie in het Witte Huis. Ook aanwezig waren minister van Defensie Lloyd J. Austin III en de Franse minister van Defensie Sebastien Lecornu. 

Frankrijk en de Verenigde Staten versterken de samenwerking om de fundamentele internationale principes van vrijheid en de rechtsstaat te verdedigen in de Indo-Pacifische regio, het Midden-Oosten, Afrika en elders, zei Biden. De VS en Frankrijk werken samen aan manieren om klimaatverandering, ruimtevaartactiviteiten en militair-militaire samenwerking aan te pakken, zei Biden.

"Mijn regering heeft ons buitenlands beleid opgebouwd rond de kracht van ons bondgenootschap en Frankrijk vormt de kern van dat engagement", zei hij. 

Biden bedankte Macron voor het verwelkomen van meer dan 100.000 Oekraïense vluchtelingen in zijn land. Bovendien hebben Israël en Libanon historische maritieme grenzen uitgewerkt, mede dankzij de inspanningen van Macron om de deal tot stand te brengen, zei Biden. Macron zei dat Frankrijk de Oekraïense strijdkrachten steunt en de burgers die zich verzetten tegen de Russische invasie.

De Verenigde Staten hebben veel gedaan om Oekraïne veiligheidshulp te bieden, zei hij. Nu de winter nadert, heeft de Russische aanval op het netwerk en andere infrastructuur het voortbestaan ​​van de Oekraïense burgers wanhopig gemaakt, zei Macron. De NAVO werkt eraan om Oekraïne te ondersteunen bij de omgang met Rusland en de komende winterse omstandigheden, zei hij. Wat vredesbesprekingen betreft, zou het aan Oekraïne moeten zijn om te beslissen wanneer en of ze plaatsvinden, zei Macron.

Lees alles over:
Categorie:
Provincie: