dinsdag, 3. januari 2023 - 17:42 Update: 03-01-2023 17:42

OM eist 3 jaar celstraf tegen medewerker Belastingsdienst

belastingdienst-kantoor
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Amsterdam

Dinsdag is door het Openbaar Ministerie (OM) tegen een medewerker van de Belastingdienst drie jaar cel geëist, waarvan één jaar voorwaardelijk. Dit meldt het OM dinsdag.

Gegevens opgezocht

De man zocht via zijn werkaccount gegevens op die niets met zijn werkterrein te maken hadden. Bij de verdachte thuis werd ruim negen ton in contanten gevonden. Hoewel niet onomstotelijk bewezen kan worden dat hij de gegevens crimineel verhandelde, vindt het Openbaar Ministerie een forse gevangenisstraf op zijn plaats.

Controle op fraude

De 53-jarige verdachte werkte sinds 2007 bij de Belastingdienst waar hij MKB-bedrijven controleerde op fraude. Medio 2020 had hij zich ziek gemeld. In februari 2022 begon de Rijkrecherche het onderzoek, nadat in versleutelde berichten van telecomdienst Sky drie foto’s waren gedeeld, afkomstig van het computerscherm van een medewerker van de Belastingdienst. Het bleek te gaan om gegevens uit een systeem waarin te vinden is wie de eigenaar is van een bepaald kenteken, en wie de gezinsleden zijn.

920.000,- euro onder keukenblok

Volgens de officier van justitie van het Landelijk Parket is de strekking van deze berichtjes duidelijk: men heeft een corrupte ambtenaar die voor 10.000 euro alle gegevens kan verstrekken die men maar wenst. Onderzoek naar de herkomst van de foto’s wezen in de richting van de verdachte. Omdat de bevragingen die hij had gedaan buiten zijn werkterrein lagen is hij in juli 2022 aangehouden. Doorzoeking van zijn woning in Amsterdam leverde een opzienbarende vondst op: achter een losse plint van het keukenblok lagen vijf geldkistjes waarin totaal € 920.000 werd gevonden, in coupures van € 50, € 100 en € 200.

Witwassen

De verdachte verklaart dat hij niet wist dat het geld in zijn woning lag, en zegt dat hij geen idee heeft hoe het geld daar terecht is gekomen. Volgens vaste rechtspraak wordt de eigenaar of bewoner geacht te weten wat er in zijn huis ligt, tenzij hij een aannemelijke verklaring voor het tegendeel geeft. Volgens het OM heeft de verdachte dat niet gedaan, en kan het niet anders dan dat het geld een criminele herkomst heeft. Niemand heeft het geld opgeëist. Er is daarom sprake van witwassen.

Opvragen gegevens

Wat betreft het raadplegen van gegevens zegt de verdachte dat hij enkele malen voor familie of kennissen gegevens uit het systeem van de Belastingdienst heeft geraadpleegd, om hen kosteloos te helpen als ze problemen hadden met de Belastingdienst. Van een aantal bevragingen kan hij zich niet herinneren of en waarom hij ze heeft gedaan: dit gaat om tien personen en twee bedrijven. De namen hadden geen enkele link met bedrijven waarvoor hij bevoegd was om gegevens op te vragen. Tegen de man loopt inmiddels een ontslagprocedure. Hoewel niet bewezen is dat hij gegevens van de Belastingdienst verhandelde, vindt de officier van justitie een flinke gevangenisstraf op zijn plaats.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):