maandag, 16. januari 2023 - 18:10 Update: 16-01-2023 18:27

Vught krijgt eigen zittingszaal binnen in EBI

gevang-muur-sneeuw
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
Vught

Binnen in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught wordt een zittingszaal gebouwd waardoor onderdelen van strafzaken straks binnen de gevangenis kunnen plaatsvinden en gedetineerden niet meer naar rechtbanken buiten de zwaar beveiligde gevangenis te hoeven worden gebracht. Dit meldt het ministerie van J Justitie en Veiligheid maandag. De gevangenis in Vught wordt de tweede locatie in Nederland waar berechting en detentie op één plek samenkomen, naast het Justitieel Complex Schiphol.

Colonnes van gepantserde voertuigen

Minister Weerwind (Rechtsbescherming) heeft dit in een brief aan de Tweede Kamer geschreven. 'Gedetineerden met een extreem risico op bijvoorbeeld een gewelddadige poging tot bevrijding of liquidatie worden nu nog voor hun strafzaak naar de rechtbank gebracht in colonnes van gepantserde voertuigen die met verhoogde snelheden, zwaailichten en sirenes rijden. Dit zorgt voor ernstige verkeersoverlast en grote veiligheidsrisico’s', aldus het ministerie. 'Door recht te spreken binnen de muren van de penitentiaire inrichting in Vught vergroten we de veiligheid voor de samenleving', aldus minister Weerwind.

Kleine zittingszaal

Het gaat om een kleine zittingszaal waar onderdelen van strafzaken kunnen plaatsvinden. De rechter beslist uiteindelijk welke delen van een strafzaak plaatsvinden in de zittingszaal in Vught. Publiek en media kunnen zittingen binnen de gevangenis in Vught bijwonen. Omdat het een kleine zittingszaal betreft, is de ruimte wel beperkt. Bij grote belangstelling zullen zittingen daarom ook elders via een videoverbinding te volgen zijn.

15 miljoen euro

De realisatie van de nieuwe zittingszaal in Vught kost 15 miljoen euro en is reeds gestart. De opleveringsdatum is nog niet bekend. Eerder maakte minister Weerwind al bekend dat er in de EBI een videovoorziening komt, zodat de gedetineerden ook digitaal aan hun zitting kunnen deelnemen.

Categorie:
Provincie: