dinsdag, 31. januari 2023 - 9:24

Hoogste aantal nieuwbouwwoningen in afgelopen decennium

nieuwbouw-woning-fundering-casco
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag

In 2022 werden ruim 74 duizend nieuwbouwwoningen opgeleverd. Dat is het hoogste aantal nieuwbouwwoningen sinds 2012. De groei van de woningvoorraad door nieuwbouw komt daarmee uit op 0,9 procent. In Amsterdam werden de meeste nieuwbouwwoningen aan de woningvoorraad toegevoegd, namelijk bijna 6,8 duizend. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Naast nieuwbouw ontstaan er ook woningen door bijvoorbeeld splitsing van bestaande woningen en transformaties van kantoren. Er verdwijnen echter ook woningen uit de voorraad, onder andere door sloop en samenvoeging. Als deze verdwenen woningen van de toename worden afgehaald, is de woningvoorraad in 2022 gegroeid tot 8,1 miljoen woningen.

Het hogere aantal opgeleverde nieuwbouwwoningen in 2022 is in lijn met het hogere aantal vergunde nieuwbouwwoningen in 2020 en 2021, na een relatief forse afname in 2019. Het aantal vergunde nieuwbouwwoningen is een indicator voor de bouw in de nabije toekomst. De gemiddelde doorlooptijd vanaf de vergunningverlening is circa twee jaar.

De nieuwbouwcijfers worden sinds 2022 op een iets andere manier berekend. Door registraties conform BAG 2.0 kan nog preciezer de typering van een woning worden gevolgd. Via de oude methode komt het aantal nieuwe woningen voor 2022 uit op ruim 73,5 duizend woningen. De totale groei van de woningvoorraad blijft in beide gevallen hetzelfde.

Meeste nieuwbouwwoningen in Zuid-Holland

In absolute aantallen werden in Zuid-Holland de meeste woningen gebouwd, ruim 14.5 duizend. In Noord-Holland (14 duizend) en Noord-Brabant (12 duizend) werden ook veel woningen gebouwd.  

Categorie:
Provincie: