woensdag, 1. februari 2023 - 15:46 Update: 01-02-2023 15:50

Beslag gelegd op 15 panden met waarde van 11 miljoen euro in witwasonderzoek

Foto van hangslot op voordeur woning | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

Dinsdagochtend heeft de politie drie mannen aangehouden die er van verdacht worden betrokken te zijn bij het witwassen van crimineel vermogen en de handel in verdovende middelen. Dit meldt de politie woensdag.

Panden ter waarde van 11 miljoen

'Deze drie mannen werden aangehouden in woningen in Berkel en Rodenrijs en Den Haag. Naast de aanhoudingen werd er ook beslag gelegd op vijftien panden in Den Haag, Rotterdam, Berkel en Rodenrijs, Hoogvliet, Nootdorp en Den Bosch. De waarde van de panden wordt geschat op ca. 11.000.000,- euro', aldus de politie.

Informatie

Na binnengekomen informatie startte de politie een onderzoek naar de witwaspraktijken van de drie aangehouden verdachten. De verdachten zijn 23, 51 en 52 jaar oud en komen uit Berkel en Rodenrijs en Den Haag. Tijdens de doorzoekingen van de panden namen agenten een groot aantal (waardevolle) goederen in beslag. De verdachten zitten vast en worden later gehoord.

Witwassen

Het zichtbaar maken van de onzichtbare ondermijning is een belangrijke prioriteit voor politie, OM en bestuur. Op deze wijze kan de overheid de krachten bundelen om tot een effectieve aanpak van georganiseerde criminaliteit te komen. Deze witwas-casus is daar een mooi voorbeeld. 

Onderzoek gaat onverminderd verder

Witwassen is het uitvoeren van transacties om de herkomst van illegaal verkregen geld te verbergen. Het gaat om geld afkomstig van criminele activiteiten zoals drugshandel, mensenhandel, diefstal, sociale en fiscale fraude. Een doorzoeking is in een onderzoek naar witwassen vaak niet het sluitstuk, maar juist het vertrekpunt. Het onderzoek in deze zaak gaat dan ook onverminderd verder.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: